Ερντογάν: Τούρκοι στρατιώτες στην Λιβύη – Μέρκελ: Άμεση κατάπαυση πυρός (video)

Συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη είχαν Μέρκελ – Ερντογάν. Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών να επιβεβαιώνει εμμέσως ότι το Βερολίνο εκφράζεται απόλυτα από τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Στο Λιβυκό ζήτημα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός με την συνέντευξή του στο Politico τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης.

Στρατιωτικό προσωπικό στη Λιβύη για να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις που είναι πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και τον πρωθυπουργό Σάρατζ, στέλνει η Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ζήτησε να ενταθούν οι διεθνείς πιέσεις προς τον Χαλίφα Χάφταρ να σταματήσει την επίθεση στην Τρίπολη, επαναλαμβάνοντας τη στήριξή του στην κυβέρνηση Σάρατζ.

Η συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν φάνηκε ότι έγινε σε πολύ καλό κλίμα καλύφθηκε εκτεταμένα με ζωντανές συνδέσεις από τα Τ/μέσα. Ο Ερντογάν, ιδιαίτερα ευγενής προς την Γερμανίδα Καγκελάριο, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου που ανέκοψε προς το παρόν την επέλαση του Χαφτάρ υπέρ μια λύσης εκεχειρίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν τα κατάλληλα βήματα από όλες τις πλευρές για να τηρηθεί κατάπαυση του πυρός, ενώ αναφέρθηκε και στα ανοιχτά ζητήματα με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η κατ ιδίαν συνάντηση των δυο έγινε στην Κων/πολη και κράτησε πάνω από δυο ώρες. Στην κοινή συνέντευξη τύπου ήταν χαρακτηριστικό το κλίμα συναίνεσης. Ο Ερντογάν πήρε έμμεσα τη στήριξη που ήθελε για το καθεστώς του Σαρατζ καθώς η Γερμανίδα Καγελάριος έδειξε ότι σαφώς επιθυμεί ειρηνική λύση που θα αποτρέψει ένα νέο κύμα προσφύγων από τη Λιβύη.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε εντονότατα τον Χαφταρ ότι δυναμιτίζει την ειρήνη, ότι είναι αναξιόπιστος και δεν υπογράφει καμία συμφωνία. Δήλωσε ανοικτά ότι  δεν θα αφήσει μόνο του τον Σάρατζ και τον Λιβυκό λαό ύστερα από 500 χρόνια κοινής ιστορίας.

Επίσης ο Ερντογάν εξασφάλισε επί πλέον βοήθεια από τη Γερμανία για να δημιουργηθούν καταλύματα για τους περίπου 400.000 νέους πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Τουρκία προερχόμενοι από το Ιντλίμπ της Συρίας.

Και οι δυο ηγέτες φάνηκαν να υπολογίζουν πολλά με την ανάληψη της Γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον ερχόμενο Ιούλιο, οπότε (όπως είπε η κ. Μέρκελ), θα γίνει επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ και μπορεί να προχωρήσει το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό η γερμανίδα Καγκελάριος χαρακτήρισε «αξιοσημείωτη» την συνεισφορά της Τουρκίας, ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία.

Η Καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στους γερμανούς πολίτες οι οποίοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές, σε πολλές περιπτώσεις  χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, πρόκειται σήμερα για 74 άτομα, όταν τον περασμένο Αύγουστο κρατούνταν 38. Στο ίδιο πλαίσιο, η κυρία Μέρκελ ζήτησε από τον συνομιλητή της να δοθούν διαπιστεύσεις σε Γερμανούς ανταποκριτές που εργάζονταν στην Τουρκία.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την συνέντευξη τύπου δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση -βόμβα του Τουρκικού ΥΠΕΞ η οποία θέτει πλέον και επίσημα θέμα παράνομης στρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου εκ μέρους της Ελλάδας, αναφέρεται σε αθέτηση δεσμεύσεων απέναντι στη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων. Όπως αναφέρει, η Ελλάδα έχει παρεμποδίσει την παραπομπή του θέματος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών σε διεθνή δικαιοδοσία από το 1993, και ζητά να γίνει μια νέα αρχή στις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις με το «να ανοίξει ένα νέο κανάλι διαλόγου ακόμη και για την Ανατολική Μεσόγειο και να αναβιώσουν όλα τα κανάλια διαλόγου περιλαμβανομένων των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας».

Ενθουσιασμένη με το δώρο του Τούρκου προέδρου

Η προσφορά δώρων σε ξένους ηγέτες και αξιωματούχους που επισκέπτονται μια χώρα αποτελεί συνήθη πρακτική. Σπάνια όμως τα δώρα αυτά γίνονται δεκτά με τον ενθουσιασμό που έδειξε η Άνγκελα Μέρκελ όταν αντίκρισε τα δύο αντικείμενα που της χάρισε ο Ερντογάν. Κάνοντας απολαυστικές γκριμάτσες και πανηγυρίζοντας, η Μέρκελ περιεργάστηκε αρκετή ώρα τα δώρα της -έναν περίτεχνο καθρέφτη και ένα κράνος της οθωμανικής εποχής.

Δίπλα της ο Ερντογάν στεκόταν χαμογελαστός, εμφανώς ικανοποιημένος από την αντίδραση της καγκελαρίου.

Στο μεταξύ, τις φωτιές που άναψε η γερμανική Βουλή επιχειρεί να σβήσει το Βερολίνο, αποφεύγοντας να σχολιάσει ευθέως τη σχετική γνωμοδότηση υπηρεσίας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία το μνημόνιο Τουρκίας-Τρίπολης συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει γνωμοδοτήσεις, ωστόσο εκφράζεται απόλυτα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Με μια πρώτη ανάγνωση μπορώ να σας πω ότι υποστηρίζει απόλυτα το δίκαιο των ελληνικών θέσεων και δε νομίζω πια ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς τη νομική διάσταση του θέματος. Η πολιτική διάσταση, εξάλλου, έχει ήδη αντιμετωπιστεί με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής” ανέφερε από το Νταβός ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για την έκθεση της Γερμανικής Βουλής.

Εξάλλου, στην συνέντευξή του στο POLITICO ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι με την καγκελάριο Μέρκελ είχε μια ειλικρινή συζήτηση, όπου της επισήμανε ότι θεωρεί λάθος τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Με έμφαση στις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συναντήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κ. Αντωνιάδη, Α. Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος