AP Photo/Jean-Francois Badias

Η προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, που προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για ανησυχητική επιθετικότητα της γείτονος στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε την ανησυχία του για την απομάκρυνση της Τουρκίας από τις αρχές της Ένωσης. Με παρέμβασή του, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε από τον κ. Μπορέλ διευκρινίσεις για τη στάση του κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Τουρκία.

[iframe src=»https://www.ertflix.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2020/tv/news-themata/20200709-proklitikorotita.mp4&bgimg=https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2020/07/20200709-proklitikorotita.jpg» width=»100%» height=»380″ frameborder=»no» scrolling=»no» allowfullscreen>Μπορέλ: Η Τουρκία δείχνει ανησυχητική επιθετικότητα στην Αν. Μεσόγειο

Για «ανησυχητική επιθετικότητα» από την πλευρά της Τουρκίας, έκανε λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, «με αυξημένες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και το Αιγαίο, γεωτρήσεις, το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, το οποίο δεν αναγνωρίζουμε».

Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ έχει στείλει «ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία. Προστατεύει αξίες, σύνορα, αρχές και κυριαρχία των κρατών-μελών» και κάλεσε για πολιτική λύση στη Λιβύη και τη Συρία.

Όπως υπογράμμισε, «η παρούσα αρνητική στάση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να σταματήσει και να αλλάξει».

Βέμπερ: Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνες Ελλάδα και Κύπρο

Την ανησυχία του για τη στάση της Τουρκίας εξέφρασε ο Μάνφρεντ Βέμπερ. «Το ΕΛΚ ζήτησε να τεθεί το θέμα γιατί ανησυχούμε για τις επιθέσεις στα τουρκικά σύνορα, τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, τις συγκρούσεις στη Μεσόγειο», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τονίζοντας ότι «η Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες της ΕΕ».

Ο κ. Βέμπερ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται «για ελληνο-τουρκικό πρόβλημα ή πρόβλημα μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, είναι ευρωτουρκικό πρόβλημα» και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτές τις δύο χώρες (Ελλάδα και Κύπρο) μόνες τους.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «είναι ώρα για νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Πρέπει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να βρούμε άλλο τρόπο συνεργασίας όταν η Άγκυρα θα είναι προετοιμασμένη».

Στην προκλητική στάση της Τουρκίας αναφέρθηκε και η Αυστριακή ευρωβουλευτής Μπετίνα Βόλατ, η οποία ανέφερε ότι «απειλεί συνεχώς το διεθνές δίκαιο και αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή».

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Η χαλαρή συμπεριφορά δίνει στον Ερντογάν χώρο να προκαλεί

Απευθυνόμενος στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέφερε ότι, «αφού αρνήθηκε να σας συναντήσει ο Ερντογάν, ταπεινώνοντας για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρόσωπό σας, όπως είχε κάνει και στη συνέντευξη Τύπου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από όπου έφυγε επιδεικτικά, ακούγατε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να υβρίζει τρία κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την ίδια την Ένωση χωρίς να έχετε την ανάλογη αντίδραση. Με τη στάση σας, ήταν σαν να δίνετε άφεση αμαρτιών στην Τουρκία» και συμπλήρωσε: «Αρκεστήκατε να δηλώσετε ότι το θέμα είναι διμερές και όχι ευρωπαϊκό. Η συμπεριφορά σας αυτή δεν συνάδει με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Αρχηγών και αναρωτιέμαι εάν ενημερώσατε την τουρκική κυβέρνηση γι’ αυτά».

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ τόνισε πως προϋπόθεση για καλές σχέσεις με την Τουρκία αποτελεί το ότι «αυτή θα μας σέβεται, θα σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και δεν θα τους καταπατά, όπως προκλητικότατα συμπεριφέρεται τελευταία, αλλιώς ο διάλογος δεν έχει νόημα, γιατί αυτή η χαλαρή συμπεριφορά δίνει στον Ερντογάν χώρο να προκαλεί, να εκβιάζει, να αυθαιρετεί».

Επιπροσθέτως, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας για την Αγία Σοφία, υπογράμμισε: «Μέχρι κι αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θέλει να μετατρέψει σε τζαμί. Mας προκαλεί διότι δεν είναι στρατιωτική επιχείρηση αυτό, είναι χτύπημα στον πολιτισμό μας, χτύπημα στον χριστιανισμό, και για εμάς τους Έλληνες είναι χτύπημα στην καρδιά μας».

Η συζήτηση για την προκλητικότητα της Τουρκίας έγινε με πρωτοβουλία του ΕΛΚ έπειτα από εισήγηση της ελληνικής ευρωομάδας και του επικεφαλής της και αντιπροέδρου του ΕΛΚ, κ. Μεϊμαράκη.

Βρυξέλλες, ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: