«Ευρωπαϊκή συναίνεση» για το προσφυγικό διαβλέπει ο Ντόναλντ Τουσκ ενόψει της Συνόδου

Παράθυρο συναίνεσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης φέρεται να αφήνουν οι 28 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή που απέστειλε στα κράτη-μέλη εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη στάση των 28 απέναντι στην «ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ» που μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των ροών.

Στην επιστολή του περιέλαβε τις τρεις προτεραιότητες της ΕΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, στην οποία θα συμμετέχει και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πρώτο σημείο, αφορά την «επιστροφή στη Σένγκεν». Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ροών» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ’ όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

Δεύτερο σημείο, σύμφωνα με τον Τουσκ, είναι η συνεργασία με την Τουρκία, καθώς, παρ’ όλα τα βήματα προόδου, ο αριθμός των αφίξεων παραμένει υψηλός.

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνει πως υπάρχει «πολιτική βούληση» για μείωση των ροών μέσω «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας». «Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης, την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τα μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα», προσθέτει.

Τρίτο σημείο, αφορά κυρίως την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά και την ενδυνάμωση του σχήματος μετεγκατάστασης, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στην χώρα. «Όπως ο συνάδελφός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα ″μια αποθήκη ψυχών″. Την Δευτέρα, θα ήθελα να συμφωνήσουμε ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της Συνόδου, ο Ντόναλντ Τουσκ σημειώνει πως στις 13:30 ώρα Ελλάδας, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ θα γευματίσουν με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Συνόδου των 28.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κλείνει με αισιόδοξο τόνο την επιστολή του, λέγοντας πως «για πρώτη φορά από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης», μπορεί να δει μια «ευρωπαϊκή συναίνεση». «Πρόκειται για μια συναίνεση γύρω από μια ολοκληρωμένη στρατηγική που, εάν εφαρμοστεί πιστά, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των ροών και στην αντιμετώπιση της κρίσης», καταλήγει ο Ντόναλντ Τουσκ.

Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την τηλεφωνική επαφή που είχε σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε την εκτίμησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σε σχέση με τη συμφωνία επανεισδοχής μη Σύριων οικονομικών μεταναστών, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας. Επιπλέον, εξέφρασε τη στήριξή του για όλη τη δουλειά που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Ελλάδα σε αυτό το ζήτημα και χαιρέτισε την προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει στις 8 Μαρτίου ο Α. Τσίπρας με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σμύρνη, χαρακτηρίζοντάς την μια πολύ σημαντική συνάντηση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχετική είδηση:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος