Ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σταδιακά σε χαλάρωση της καραντίνας-Πρώτη η Γερμανία-Ανησυχεί η Μέρκελ (video)

Πολλές χώρες, όπου η καραντίνα φαίνεται να έχει αρχίσει να αποδίδει και να παρατηρείται περιορισμός της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού, προχωρούν σταδιακά προς τη χαλάρωση των περιορισμών, αν και ο απολογισμός του εξακολουθεί να είναι βαρύς. Πρώτη από τις χώρες της Ευρώπης που επιχειρεί να επιστρέψει στην κανονικότητα είναι η Γερμανία, καθώς στη χώρα με τους 4.400 νεκρούς, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη. Ξεκινούν λοιπόν σήμερα να ανοίγουν κάποια καταστήματα και σχολεία, με την ευθύνη των κρατιδίων, με την Άνγκελα Μέρκελ πάντως να υπογραμμίζει, ότι η επιτυχία αυτού του σχεδίου είναι εύθραυστη.

Το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία άλλοι 110 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται πλέον σε 4.404, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 1.775, με το σύνολό τους να φθάνει πλέον τα 141.672.
Ο αριθμός των θανάτων είναι χαμηλότερος από αυτούς που διαπιστώθηκαν χθες Κυριακή (184) αλλά και προχθές Σάββατο (299), ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Πρώτη μέρα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων

Για τα σχολεία η εικόνα δεν είναι ενιαία καθώς η ευθύνη ανήκει στα κρατίδια. Στο Βερολίνο και το Βραδεμβούργο ξεκινούν σήμερα οι εξετάσεις απολυτηρίου. Στη Σαξονία επαναλειτουργούν οι τάξεις προετοιμασίας για τις εξετάσεις. Το ίδιο θα γίνει και στα άλλα κρατίδια τις επόμενες ημέρες. Η απόφαση είναι από τις 4 Μαΐου να ξεκινήσουν όλες οι τάξεις. Τα πανεπιστήμια αρχίζουν το θερινό εξάμηνο με ψηφιακά μέσα.

Ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σταδιακά σε χαλάρωση της καραντίνας-Πρώτη η Γερμανία-Ανησυχεί η Μέρκελ (video)
EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Καταστήματα μέχρι 800 τ. μ. επαναλειτουργούν

Μεγάλα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα επιτρέπεται να περιορίζουν την επιφάνεια στα 800 τ.μ. προκειμένου να λειτουργήσουν, ωστόσο οι εμπορικές οργανώσεις δεν περιμένουν κύμα πελατών στα καταστήματα για ψώνια. Εστιατόρια και ξενοδοχεία μένουν κλειστά, όπως επίσης θέατρα, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές.

Η σύσταση στους πολίτες είναι να χρησιμοποιούν μάσκα στις μετακινήσεις τους με μετρό, λεωφορεία, τρένα. Στη Σαξονία στην ανατολική Γερμανία ισχύει από σήμερα υποχρεωτική χρήση μάσκας. Από την άλλη Δευτέρα θα εφαρμοστεί και σε Μεκλεμβούργο-Πομερανία στη βόρεια Γερμανία.

Μεγάλες συγκεντρώσεις απαγορεύονται μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Για το ποδόσφαιρο – Μπούντεσλίγκα – οι αποφάσεις αναμένονται στα τέλη Απριλίου.

Ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σταδιακά σε χαλάρωση της καραντίνας-Πρώτη η Γερμανία-Ανησυχεί η Μέρκελ (video)
EPA/RONALD WITTEK

Ανησυχεί η Μέρκελ

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι «ανησυχεί πολύ» για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των Γερμανών όσον αφορά την τήρηση των περιορισμών και των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.Η Μέρκελ κάλεσε κυρίως να τεθεί τέρμα «στο όργιο των συζητήσεων» στη Γερμανία για μια πιθανή πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων, ανέφεραν πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι η εξέλιξη της κατάστασης έως τις 30 Απριλίου, ημερομηνία λήξης των υφιστάμενων κανόνων προστασίας», δήλωσε στη διάρκεια της συζήτησης αυτής, προσθέτοντας ότι θα πρέπει αναμφίβολα να περιμένουμε τις 8 ή τις 9 Μαΐου για να δούμε αν, εκτός από το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων που προβλέπεται από τις 4 Μαΐου, θα είναι δυνατή η άρση και άλλων περιορισμών.

Την ίδια ώρα, η Αυστρία δεν αποκλείει την τουριστική σεζόν για αυτό το καλοκαίρι.

“Να μάθουμε να ζούμε με τον ιό”

“Δεν έχουμε εξέλθει από την υγειονομική κρίση”, όμως “η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά, αργά αλλά σίγουρα”, δήλωσε χθες Κυριακή ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.
Η Γαλλία, η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ισπανία, θα εξετάσει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 11 Μαΐου και μετά.

“Η ζωή μας μετά την 11η Μαΐου δεν θα είναι ακριβώς ίδια με αυτή πριν την καραντίνα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό”, προειδοποίησε ο Φιλίπ.

Στην Ιταλία τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης θα ληφθούν μετά τις 3 Μαΐου, επεσήμαναν οι αρχές. Όμως σιγά σιγά οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν, αν και όχι με όλο το εργατικό τους δυναμικό και λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα πρόληψης.

Στην Ισπανία ο επικεφαλής του κέντρου υγειονομικών έκτακτων καταστάσεων Φερνάντο Σιμόν ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά μετά τις 22 Μαρτίου ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών έπεσε κάτω από το όριο των 500, στους 410 θανάτους.

Το αυτοσχέδιο νεκροτομείο που είχε στηθεί σε παγοδρόμιο της Μαδρίτη, σύμβολο της εκατόμβης νεκρών λόγω της covid-19, θα κλείσει την Τετάρτη και από τις 27 Απριλίου και μετά τα παιδιά θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, για πρώτη φορά μετά τις 14 Μαρτίου.

Στη Νορβηγία, όπου οι αρχές εκτιμούν ότι “έχουν θέσει τον ιό υπό έλεγχο”, οι παιδικοί σταθμοί ανοίγουν σήμερα και θα αρθεί η απαγόρευση διαμονής σε δευτερεύουσα κατοικία. Μετά τις 27 Απριλίου θα ακολουθήσει δεύτερο στάδιο, με σταδιακό άνοιγμα των κολεγίων, των λυκείων και των πανεπιστημίων.

Στην Ισπανία καταγράφηκαν στο 24ωρο, 399 θάνατοι. Πρόκειται για τον πιο χαμηλό αριθμό των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό ανέρχεται σε 20.852

Στην Αλβανία η κυβέρνηση επέτρεψε σήμερα την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας σε περίπου 600 τομείς, στην προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας που έχει ήδη προκαλέσει την απώλεια 50.000 θέσεων εργασίας.

Η δραστηριότητα μπορεί να επαναληφθεί κυρίως στη γεωργία και τη κτηνοτροφία, στην παραγωγή τροφίμων, στη μεταλλευτική βιομηχανία και στην κλωστοϋφαντουργία, καθώς και στον τομέα της αλιείας.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα φυσικής απόστασης και άλλους κανονισμούς ασφαλείας, όπως το να φορούν μάσκες και γάντια. Παραμένει ωστόσο σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 17:30 έως τις 05:00 της επομένης. Χρειάζεται επίσης ειδική άδεια για την κυκλοφορία με αυτοκίνητο.

Αντίθετα στη Βρετανία η καραντίνα που τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαρτίου παρατάθηκε για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες την Πέμπτη, με την κυβέρνηση να μην είναι ακόμη έτοιμη να άρει τα περιοριστικά μέτρα. Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 16.000 θάνατοι στα νοσοκομεία εξαιτίας του κορονοϊού, ένας απολογισμός που δεν περιλαμβάνει τους νεκρούς σε οίκους ευγηρίας ή στα σπίτια.

Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η πανδημία δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο σε παγκόσμιο επίπεδο, με “αριθμούς σταθερούς ή αυξανόμενους” στη Βρετανία και την ανατολική Ευρώπη.

ΗΠΑ και υπόλοιπος κόσμος

Αν και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης παρατηρούνται σημάδια βελτίωσης, ο γενικός απολογισμός στις ΗΠΑ εξακολουθεί να επιδεινώνεται γρήγορα. Την Κυριακή ξεπεράστηκε το όριο των 40.000 νεκρών, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Το όριο των 30.000 νεκρών είχε ξεπεραστεί μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα, την Πέμπτη.

Στο Ισραήλ η κυβέρνηση ενέκρινε τη χαλάρωση κάποιων περιορισμών από χθες στο πλαίσιο ενός “υπεύθυνου και σταδιακού” πλαισίου.

Από την εμφάνισή του στα τέλη Δεκεμβρίου σε αγορά της Γουχάν στην κεντρική Κίνα η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 164.000 ανθρώπων παγκοσμίως, από τους οποίους σχεδόν τα δύο τρίτα στην Ευρώπη, σύμφωνα με απολογισμό του AFP.

Αλλού στον κόσμο, το όριο των 2.000 νεκρών ξεπεράστηκε στην Τουρκία και αυτό των 1.000 στην Αφρική, με τα τρία τέταρτα των θανάτων να καταγράφονται στην Αλγερία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο και τη Νότια Αφρική.

Η Λατινική Αμερική ξεπέρασε τα 100.000 κρούσματα και μετρά 5.000 θανάτους.

Στη Βραζιλία, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 38.000 κρούσματα του κορονοϊού και περισσότεροι από 2.400 νεκροί ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου πήγε χθες να στηρίξει διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το γενικό επιτελείο του στρατού στη Μπραζίλια και ζητούσαν την παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων και το κλείσιμο του Κογκρέσου.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Βίντεο: Ζ, Κονταξή, Ανταποκρίσεις: Γ. Παππάς, Θ. Παπαϊωάννου, Κ. Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος