Ευρωπαϊκή Σύνοδος με ατζέντα τα Δ. Βαλκάνια και τον κορονοϊό-Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. και των ομολόγων τους από την Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Β. Μακεδονία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο. Τη σαφή υποστήριξή τους στην ενταξιακή προοπτική των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασαν με την 21 παραγράφων «Δήλωση του Ζάγκρεμπ» οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέροντας επίσης μεγαλύτερη οικονομική στήριξη ώστε να βοηθήσουν την περιοχή να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα της κρίσης του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα, επίσης, με το κείμενο της Δήλωσης, «οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική ως σταθερή στρατηγική επιλογή τους» και «η αξιοπιστία αυτής της δέσμευσης εξαρτάται επίσης από τη σαφή ενημέρωση των πολιτών και από την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».
Στην τηλεδιάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, οι Βρυξέλλες υποσχέθηκαν ένα «εύρωστο οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για την περιοχή», όπως αναφέρεται στην τελική διακήρυξή τους.

Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ επισήμαναν ότι όλες οι βαλκανικές χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ένωση θα πρέπει να τηρούν τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, μια συγκαλυμμένη αναφορά στις ανησυχίες που εκφράζονται για τις χώρες εκείνες που ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η Σύνοδος ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Ζάγκρεμπ και λόγω της πανδημίας πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. “Ναι στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ωστόσο υπό όρους”, ήταν η πάγια ελληνική θέση.

“Η ευρωπαϊκή οδός για όλα τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων πρέπει να είναι ανοιχτή. Δεν πρόκειται, όμως, για μία αυτόματη διαδικασία”, διαμηνύει η Αθήνα και επισημαίνει ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι εκείνοι που πηγάζουν από το κεκτημένο της Ε.Ε.

Αυτό αφορά κυρίως σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Ειδικότερα για την Αλβανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ότι: “Η γειτονική χώρα έχει κάνει βήματα, ωστόσο μένουν ακόμα πολλά σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και στο κράτος δικαίου”.

Ψηλά στην ατζέντα και η πανδημία του κορονοϊού. Επί τάπητος η συνεργασία Ε.Ε. και των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, και των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών αυτής της κρίσης.

Κατά την παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Έκανε αναφορά στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε καταλήξει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη το 2003, για να θυμίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ξεκίνησε από την Ελλάδα, η οποία και την στηρίζει.

«Το κείμενο της Θεσσαλονίκης είναι επίκαιρο 17 χρόνια μετά», τόνισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι «αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε, «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι αρκετή και ότι αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση κινήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό, ζητώντας από την Ευρώπη να κάνει το χρέος της. «Η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι», επισήμανε. Και ζήτησε τη συνεργασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος