Την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, αλλά και την ύπαρξη σημαντικών διαφωνιών σε διάφορα πεδία διαπίστωσαν σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο πλαίσιο επικοινωνίας που είχαν μέσω τηλεδιάκεψης. Σε κοινή δήλωσή τους ανέφεραν ότι υπάρχει σημαντική απόσταση από την επίτευξη συμφωνίας σε σειρά τομέων όπως η αλιεία, οι ίσοι όροι ανταγωνισμού και η διακυβέρνηση.

Συμφώνησαν στη σημασία της εξεύρεσης συμφωνίας, εάν είναι δυνατόν, ως ισχυρή βάση για μια στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας στο μέλλον.

Αμφότεροι ζήτησαν από τους διαπραγματευτές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες ώστε να γεφυρωθούν οι διαφωνίες και συμφώνησαν να έχουν τακτική επικοινωνία.

Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε «αρκετά αισιόδοξος» για την προοπτική της σύναψης συμφωνίας με την ΕΕ μετά το Brexit, σε συνέντευξή του στην Telegraph, ενώ αναμένεται να έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 15 Οκτωβρίου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ανέκαθεν ξεκάθαρο για αυτό που επιθυμούμε, επιθυμούμε μια συμφωνία όπως αυτή που έκλεισε (η ΕΕ) με τον Καναδά», εξήγησε ο Τζόνσον, προσθέτοντας: «Υπήρξαμε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση) για 45 χρόνια και δεν βλέπω για ποιο λόγο δεν θα μπορούσαν να κλείσουν την ίδια συμφωνία με εμάς, ως εκ τούτου είμαι αρκετά αισιόδοξος».

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, όμως εξακολουθεί να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες ως τις 31 Δεκεμβρίου, μια μεταβατική περίοδο στη διάρκεια της οποίας το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική τους σχέση.

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ που προβλέπεται να διεξαχθεί τη 15η Οκτωβρίου είναι η προθεσμία προκειμένου να βρεθεί συμφωνία για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ έως τα τέλη του έτους.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η βίαιη διακοπή των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών θα πλήξει ακόμη περισσότερο τις οικονομίες τους, που έχουν υποστεί ισχυρό κλονισμό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

O Τζόνσον έχει θέσει την 15η Οκτωβρίου, καταληκτική ημερομηνία για τη σύναψη συμφωνίας. Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει διορία ως το τέλος του μήνα.

Μοιράσου το άρθρο: