Φόρουμ για τους Πρόσφυγες-Γενεύη: “Καιρός να μοιραστούμε τις ευθύνες” (video)

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα για να αναλάβει συλλογικά το βάτος των εκτοπισμένων, οι οποίοι είναι περισσότεροι από ποτέ, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έναρξη του Παγκόσμιου φόρουμ για τους πρόσφυγες που συνέρχεται στη Γενεύη.

«Είναι καιρός να απαντήσουμε πιο δίκαια στις προσφυγικές κρίσεις με το να μοιραστούμε τις ευθύνες», τόνισε, καλώντας τα πλουσιότερα κράτη να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες υποδοχής των προσφύγων, ενώ ήδη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, εξέπεμψε νέο σήμα κινδύνου για τον αριθμό ρεκόρ 71 εκατομμυρίων εκτοπισμένων , εκ των οποίων 26 εκατομμύρια πρόσφυγες. «Τελειώνει μια δεκαετία εκτοπισμών στη διάρκεια της οποίας ο αριθμός των προσφύγων εκτοξεύθηκε», επεσήμανε ο Ύπατος Αρμοστής Φιλίπο Γκράντ.

Η Τουρκία ήταν «υποχρεωμένη» να επέμβει στρατιωτικά στην Συρία εξαιτίας της ανεπάρκειας της διεθνούς βοήθειας υπέρ των Σύρων προσφύγων, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Αφού δεν λάβαμε την βοήθεια που περιμέναμε από την διεθνή κοινότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε για την προστασία μας», υποστήριξε και προχώρησε σε νέα επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση υποσχέθηκε συνολικά 6 δισεκατομμύρια στην Τουρκία για να βοηθήσει τους σύρους πρόσφυγες , αλλά δεν έδωσε παρά 2 δισεκατομμύρια», ανέφερε και όπως αναμενόταν επανέλαβε τα περί ζώνης ασφαλείας και επανεγκατάσταση ενός εκατομμυρίου σύρων προσφύγων στο βόρειο τμήμα της Συρίας, σε «πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

“Χώρες εύπορες κλείνουν την πόρτα στους πρόσφυγες, ενώ η Τουρκία τους αγκάλιασε χωρίς διακρίσεις”, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Τούρκος Πρόεδρος.

Από τους πέντε συνδιοργανωτές του Φόρουμ, είναι η Τουρκία, αλλά και η Γερμανία, αν και η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα παραστεί. Επίσης, η Κόστα Ρίκα, η Αιθιοπία και το Πακιστάν.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ προέταξε χθες τη δέσμευση του ιδιωτικού τομέα. Περίπου 10 εταιρείες συμμετέχουν στο Φόρουμ. Χθες επικεφαλής πολυεθνικών εταιρειών δεσμεύθηκαν για βοήθεια ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που εδώ και καιρό προειδοποιεί ότι ενδέχεται να αφήσει  να περάσουν στην Ευρώπη πρόσφυγες και μετανάστες από τα περίπου 3, 6 εκατομμύρια, που βρίσκονται στην Τουρκία,
συνοδεέται από υψηλόβαθμα στελέχη όπως τους Υπουργούς Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Οικονομικών, Βιομηχανίας και Ενέργειας, Εσωτερικών και Κοινωνικών υπηρεσιών. την ίδια ώρα, η σύζυγος του Ερντογάν, Εμινέ δήλωνε παρούσα στη Γενεύη σε πάνελ για την παιδική θνησιμότητα.

«Οι Τούρκοι στην Ευρώπη είναι στο σπίτι τους. Δεν είναι ξένοι, είναι οικοδεσπότες», ανέφερε ο Ερντογάν μιλώντας, σύμφωνα με το Anadolu, σε Τούρκους που ζουν στην Ελβετία, τους οποίους και χαρακτήρισε «ανθρώπινες γέφυρες».

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, παρουσιάζοντας τις θέσεις της χώρας μας και προτάσεις για το προσφυγικό ζήτημα.

Στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει σειρά επαφών, μεταξύ των οποίων με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Ολιβέρ Βάρχελι (Olivér Várhelyi), τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Ζιλ Καρμπονιέ και το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Αντόνιο Βιτορίνο.

Το Φόρουμ διοργανώνεται στην έδρα του ΟΗΕ ακριβώς ένα χρόνο μετά την υιοθέτηση στη Νέα Υόρκη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τους πρόσφυγες, η οποία είχε στόχο να προσφέρει κοινή απάντηση στις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών.

Με συμμετοχή 2000 συνέδρων και με σύνθημα «ξενοφοβία, αρνητικά στερεότυπα και ο φόβος αυξάνονται, είναι καιρός να δούμε τους ανθρώπους διαφορετικά», αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 120 χώρες, αναπτυξιακοί οργανισμοί, επιχειρήσεις και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών  καλούνται να καταλήξουν σε Σύμφωνο που θα αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση, αλλά και θα εγγυάται την ασφαλή..

Οι φτωχές και οι αναπτυσσόμενες χώρες, που δέχονται το 80% των προσφύγων παγκοσμίως, εκτιμούν ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους για να αντιμετωπίσουν το βαρύ οικονομικό και κοινωνικό φορτίο.

«Κάθε ενέργεια μετρά»

«Κάθε ενέργεια μετρά. Το Φόρουμ προωθεί μια ολοκληρωμένη κοινωνική προσέγγιση», προσπαθώντας να φέρει κοντά «τους πρόσφυγες με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να βρεθούν λύσεις», εξήγησε η Ντομινίκ Χάιν της UNHCR στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σήμερα και αύριο η UNHCR αναμένεται εξάλλου να ανακοινώσει τον στόχο του για πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια σε όλους τους καταυλισμούς προσφύγων ως το 2030.

«Άδικο» μοίρασμα

Όμως οι προκλήσεις παραμένουν τεράστιες, υπενθύμισε χθες η Oxfam: η «ευθύνη» υποδοχής των προσφύγων «τίθεται άδικα στα χέρια κάποιων από τις πιο φτωχές χώρες».

«Εκατομμύρια ευάλωτοι πρόσφυγες βρίσκονται σε κίνδυνο ή ζουν στην αβεβαιότητα καθώς πολλές χώρες αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους», κατήγγειλε ο Ντάνι Σρισκανταραζάχ της Oxfam.

«Η απουσία πολιτικών λύσεων που παρατηρούμε, η περιπλοκότητα των συγκρούσεων (…) οι προοπτικές δεν είναι λαμπρές», είχε δηλώσει πριν την έναρξη του Φόρουμ η Κέλι Κλέμεντς, δεύτερη στην ιεραρχία της UNHCR.

Ανταπόκριση-Γενεύη: Κώστας Δαβάνης

Σχετική είδηση:Στη σκιά των εξελίξεων στην Αν. Μεσόγειο το 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος