Μετά την σοβαρή ήττα που υπέστη το κόμμα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν Ανυπότακτη Γαλλία στις ευρωεκλογές, συγκεντρώνοντας μόλις το 6,3% των ψήφων, η ηγεσία του βρίσκεται σε αναβρασμό προσπαθώντας να εκτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα αυτό απεικονίζει τις εσωτερικές διασπάσεις και τις διαφορετικές στρατηγικές που ακολούθησε το κόμμα ανάμεσα σε μια λαϊκίστικη γραμμή και μια γραμμή ανοίγματος προς την κεντροαριστερά που αποτυπώνεται στην επιλογή της Μανόν Ομπρί ως επικεφαλής της λίστας στις φετινές ευρωεκλογές.

«Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν δεν κατάφερε να διατηρήσει το εκλογικό σώμα που απέκτησε στις προεδρικές εκλογές», εκτιμά ο διευθυντής της Ipsos Μπρις Τεντουριέ κι εξηγεί τους πιθανούς λόγους για το χαμηλό αποτέλεσμα. «Την ψήφο διαμαρτυρίας εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν, την εκμεταλλεύτηκε η Μαρίν Λεπέν. Ο Μελανσόν έχασε από τη δημοτικότητά του ενώ η Μανόν Ομπρί παρέμεινε σχετικά ανώνυμη. Η καμπάνια της Ανυπότακτης Γαλλίας εστίασε στην κριτική χωρίς να προτείνει νέες ιδέες», εξηγεί ο Τεντουριέ.

Για πολλά μέλη της Ανυπότακτης Γαλλίας, το κύριο πρόβλημα ήταν η ασαφής στρατηγική που ξεκίνησε με την εγκατάλειψη του αριστερού λαϊκισμού για χάρη ενός ανοίγματος που κατάφερε να προσελκύσει ψηφοφόρους που δεν ήταν απαραίτητα αριστεροί, στις εθνικές εκλογές του 2017.

Κριτική άσκησε και η βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Κλεμεντίν Οτέν σε συνέντευξή της στο περιοδικό l’Obs η οποία πιστεύει πως θα πρέπει να εκτιμηθεί σοβαρά η κατάσταση μετά τα αποτελέσματα των φετινών ευρωεκλογών. Αμφισβητεί δε, τις στρατηγικές επιλογές του κόμματος των δύο τελευταίων χρόνων. «Οι ψηφοφόροι μας δεν εξαφανίστηκαν αλλά είναι απογοητευμένοι ή δυσαρεστημένοι από την πολιτική πρόταση που τους κάναμε μετά τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε η Γαλλίδα βουλευτής.

Αυτό που διακυβεύεται είναι η πολιτική γραμμή της Ανυπότακτης Γαλλίας, λέει η Οτέν. «Η επιλογή να παρουσιαστούν οι εκλογές ως ένα δημοψήφισμα κατά του Μακρόν δεν ήταν επιτυχής, μάλιστα στράφηκε εναντίον μας και προς όφελος του Εθνικού Συναγερμού». Η βουλευτής εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι το κόμμα τείνει να επενδύει όλο και περισσότερο στη στρατηγική της δυσαρέσκειας και της σύγκρουσης. «Η αμφιλεγόμενη και διαλυτική στρατηγική του κόμματος υπερίσχυσε του οράματός μας για τον κόσμο και τις προτάσεις μας. Η πολιτική μας οικογένεια ευδοκιμεί όταν βασίζεται στην ελπίδα και όχι στο μίσος». Στη συνέντευξή της, η Κλεμεντίν Οτέν ισχυρίζεται ότι έχουν ανεγερθεί τοίχοι εκεί θα έπρεπε να επιδιωχθεί η δημιουργία γεφυρών, αναφέροντας ειδικότερα τη συζήτηση για τη μετανάστευση στις αρχές του περασμένου έτους. Τέλος, η Οτέν στηρίζει την επικεφαλής της λίστας της Ανυπότακτης Γαλλίας, Μανόν Ομπρί, εξαίροντάς την για την προεκλογική της εκστρατεία.

ΠΗΓΗ: BFMTV, Challenges

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: