Νέα συνθήκη για την ενίσχυση της γαλλογερμανικής συνεργασίας και την αποστολή μηνύματος υποστήριξης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης υπέγραψαν την Τρίτη η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, τη στιγμή που δέχεται πλήγματα από την άνοδο των εθνικισμών και του λαϊκισμού.

«Συμβολή στη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού»

Η Γαλλία και η Γερμανία «φέρνουν τη συμβολή τους στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού» με το κείμενο αυτό, τόνισε στη ομιλία της μετά την υπογραφή της συνθήκης η Γερμανίδα καγκελάριος, εστιάζοντας στην ανάπτυξη μίας «κοινής στρατιωτικής κουλτούρας και μίας κοινής βιομηχανίας όπλων».

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε από την πλευρά του τα ψεύδη που χρησιμοποίησε η γαλλική άκρα δεξιά για να επιτεθεί στην νέα γαλλογερμανική συνθήκη.

«Όσοι παρωδούν ή διασπείρουν ψεύδη κάνουν κακό στην Ιστορία μας και στους λαούς μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας απευθυνόμενος σε όσους χρησιμοποίησαν ψεύτικες πληροφορίες για να δυσφημήσουν τη συνθήκη.

Η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, διέδωσε ότι η γαλλογερμανική συνθήκη προβλέπει ότι η Γαλλία θα εγκαταλείψει την έδρα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι η γερμανική θα γίνει η γλώσσα των διοικητικών υπηρεσιών στην Αλσατία και την Λορένη.

Επικαιροποίηση της Συνθήκης των Ηλυσίων

Το κείμενο υπεγράφη στο Άαχεν, στην 56η επέτειο της συνθήκης των Ηλυσίων και τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Η συνθήκη έρχεται να συμπληρώσει την συνθήκη των Ηλυσίων, η οποία υπεγράφη το 1963 από τον στρατηγό ντε Γκολ και τον Κόνραντ Αντενάουερ και επισφράγισε τη γαλλογερμανική συμφιλίωση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προβλέπει τη σύγκλιση της οικονομικής, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής των δύο χωρών, ενισχυμένη συνεργασία στις συνοριακές περιοχές, καθώς και τη σύσταση κοινής κοινοβουλευτικής συνέλευσης που θα αποτελείται από 100 Γάλλους και Γερμανούς βουλευτές.

Το γαλλογερμανικό δίδυμο μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Σχετική είδησηΜακρόν και Μέρκελ υπογράφουν νέα συνθήκη γαλλογερμανικής συνεργασίας

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: