Πηγή: @lemondefr

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει βίντεο που δείχνουν συλλήψεις 140 μαθητών έξω από λύκειο της Μαντ-λα-Ζολί, στη Γαλλία. «Σοκαρισμένος» δηλώνει ο υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκιέ, όμως υπενθυμίζει «το πλαίσιο των βίαιων επεισοδίων» που οδήγησαν σε αυτήν την επιχείρηση της αστυνομίας.

Στις εικόνες που προβλήθηκαν σε βίντεο από τις συλλήψεις αυτές παρουσιάζονται δεκάδες μαθητές λυκείου, με τα χέρια πίσω στην πλάτη ή στο κεφάλι, γονατιστοί ή καθισμένοι στο έδαφος, τους οποίους είχαν συγκεντρώσει στον κήπο ενός οικήματος και στη μάντρα γειτονικού σπιτιού, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κοντά στο λύκειο,κατά τα οποία δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

«Η εικόνα αυτή είναι απολύτως σοκαριστική. Υπάρχουν σοκαριστικές εικόνες γιατί βρισκόμαστε σε ένα κλίμα βίας […] Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ και τις αποκομμένες εικόνες. Θα πρέπει να ξέρουμε τι συνέβη προηγουμένως, το πλαίσιο μέσα στο οποίο βρίσκονται», δήλωσε ο υπουργός στο δίκτυο France Inter.

«Τι συνέβη χθες στην Μαντ-λα-Ζολί; Υπήρχαν στοιχεία εκτός λυκείου, άτομα συχνά άνω των 20 ετών, που είχαν συγκεντρώσει κάδους απορριμμάτων τις προηγούμενες ημέρες, είχαν αποκλείσει το λύκειο, είχαν επιστρατεύσει μαθητές ενίοτε και από άλλα λύκεια, είχαν εισβάλλει σε ένα οίκημα, κλέψει γκαζάκια […] Διέπραξαν ακρότητες, επιτέθηκαν στις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες επεδίωξαν να τους θέσουν υπό έλεγχο και θέτοντάς τους υπό έλεγχο, τους έβαλαν απέναντι σε έναν τοίχο με τις εικόνες που βλέπουμε», συνέχισε.

«Δεν λέω ότι είναι κάτι το καλό, είναι κάτι το κακό και βεβαίως θα εξετάσουμε ενδεχόμενες συνέπειες. Όμως την ώρα που οι δυνάμεις της τάξης είναι σε απόλυτη κινητοποίηση σε όλη τη Γαλλία, με τεράστιες δυσκολίες, αναλαμβάνοντας απίστευτο ρίσκο, θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους», σημείωσε ο ΖανΜισέλ Μπλανκιέ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ υπερασπίστηκε τις συλλήψεις που έγιναν την Πέμπτη στη Μαντ-λα-Ζολί, σημειώνοντας ότι η αστυνομία προχώρησε σε αυτές έπειτα από «πραγματικά βίαια επεισόδια».

Οι εικόνες που δείχνουν δεκάδες νέους, με τα χέρια στην πλάτη ή στο κεφάλι «είναι σκληρές […], αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να τις εντάξουμε σε ένα πλαίσιο», σημείωσε ο Καστανέρ, υπογραμμίζοντας ότι ρίφθηκαν «δεκάδες γκαζάκια σε οδοφράγματα που φλέγονταν» ακριβώς πριν από τις συλλήψεις αυτές που προκάλεσαν πολεμική.

Οι εικόνες αυτές, οι οποίες μεταδόθηκαν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσαν αγανάκτηση.

Όπως ανακοίνωσε ο Συνήγορος των Δικαιωμάτων, αρχίζει έρευνα για το συμβάν.

Η έρευνα θα αφορά «τις συνθήκες στις οποίες εκτυλίχθηκαν οι προσαγωγές μαθητών λυκείου στη Μαντ-λα-Ζολί» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής, που υπενθυμίζει πως έχει επιφορτιστεί να «επαγρυπνεί για την τήρηση της δεοντολογίας» από τις δυνάμεις της τάξης και να προασπίζει «το ανώτερο συμφέρον των παιδιών».

Ο δικηγόρος Ζαν Πιερ Μινάρ ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ότι σκοπεύει να προσφύγει στην «IGPN (την ανώτατη αστυνομική αρχή) και στον Υπέρμαχο των Δικαιωμάτων» όσον αφορά αυτήν τη «σκηνή πολέμου».

Μαθητές λυκείου και φοιτητές μετέχουν εδώ και ημέρες στην κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων», προβάλλοντας τις δικές τους διεκδικήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων για το λύκειο, για τις εξετάσεις στο τέλος του λυκείου και του νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Χθες, 80 εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν αποκλειστεί και «σε περίπου 300 σημειώθηκαν επεισόδια», διευκρίνισε ο υπουργός. Περισσότεροι από 700 άνθρωποι συνελήφθησαν.

«Υπάρχουν πολλοί που δεν είναι μαθητές και έχουν ανάμειξη σε αυτό και δυστυχώς συχνά αυτοί που πιάνονται στα πράσα είναι μαθητές, διότι οι άλλοι είναι επαγγελματίες της βίας», κατέληξε ο Ζαν Μισέλ Μπλανκιέ, απευθύνοντας έκκληση για «ηρεμία».

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: