Με 393 ψήφους υπέρ και 266 κατά, το γερμανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, παρά το «όχι» της  Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πάντως κάλεσε τους βουλευτές του συντηρητικού της κόμματος να ψηφίσουν «κατά συνείδηση και να μην ακολουθήσουν υποχρεωτικά την κομματική γραμμή».

Με κομφετί, φιλιά και αγκαλιές πανηγύρισαν οι «φιλελεύθεροι» της Μπούντεστανγκ, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας μεταξύ των 630 Γερμανών βουλευτών, εκ των οποίων τέσσερις απείχαν. Η αριστερά του Die Linke, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι είχαν προειδοποιήσει ότι δεν θα στηρίξουν μετεκλογικά το «παραδοσιακό, Καθολικό, συντηρητικό» Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ, εάν δεν εγκρινόταν το νομοσχέδιο «γάμος για όλους».

«Κατά τη γνώμη μου, ο γάμος όπως ορίζεται από το Σύνταγμα, είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος,  επιβεβαιώνοντας ότι ψήφισε κατά.

Η Μέρκελ, η οποία θα διεκδικήσει τέταρτη θητεία στις εθνικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, εξέφρασε πάντως, την ελπίδα η έγκριση του μέτρου από το κοινοβούλιο να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ζήτημα θα έχει ήδη ξεχαστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο που είναι οι εκλογές, ωστόσο χαρακτηρίζουν τη σημερινή ψηφοφορία ως «σπάνια νίκη» για τον κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ, τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP), οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις έχασαν το προβάδισμα και βρίσκονται ως και 11 μονάδες πίσω από τους συντηρητικούς.

Ικανοποίηση εκφράζει ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι η Γερμανία έγινε η 23η χώρα του πλανήτη που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Δυσμενή σχόλια κυριαρχούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το «όχι» της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία καλλιεργεί προφίλ φιλελεύθερης πολιτικού.

Το «πράσινο φως» για υιοθεσία παιδιού, αναμένουν πολλά από τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια της Γερμανίας που ανέρχονται σε 93.000.

Στις ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν ήδη νομιμοποιήσει τους γάμους μεταξύ προσώπων, συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία, η Βρετανία και η Ισπανία.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ, Deutche Welle

Μοιράσου το άρθρο: