Βαριά συντριβή για το στενό εταίρο της Άγκελα Μέρκελ, τους χριστιανοκοινωνιστές, που βγαίνουν λαβωμένοι, την ώρα που οι ακροδεξιοί, πραγματοποιούν θεαματική είσοδο στο κοινοβούλιο του κρατιδίου.

Με ποσοστό 37,4% και απώλεια της αυτοδυναμίας της, η Χριστιανο-κοινωνική Ένωση, η οποία ωστόσο, παραμένει πρώτη δύναμη στην Βαυαρία, αναζητεί τα αίτια της ήττας, αλλά και τον κυβερνητικό εταίρο της.

Άνοδος ρεκόρ για τους Πράσινους, που ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 10 μονάδες από τις εκλογές του 2013. Ακολουθούν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι και η Εναλλακτική για την Γερμανία.

Δραματικές οι απώλειες και για το Σοσιαλ-δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχασε ποσοστό 9,4% από τις εκλογές του 2013.

Μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή δίνουν οι Φιλελεύθεροι που βρίσκονται στο όριο του 5%. Εκτός βουλής η αριστερά.

Ήδη ο πρώην αρχηγός της Χριστιανο-κοινωνικής Ένωσης Έρβιν Χούμπερ, ζήτησε από τον αρχηγό και ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να αναλάβει την ευθύνη του αποτελέσματος και να παραιτηθεί.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο  να υπάρξουν εξελίξεις ο Χ. Ζεεχόφερ, λόγω του δυσμενούς αποτελέσματος, ωστόσο, απέφυγε να μιλήσει για δική του αποχώρηση από την ηγεσία του κόμματος και τόνισε ότι προέχει ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Βαυαρία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Βαυαρία – και οι πιθανές εξελίξεις που θα πυροδοτήσει – είναι σήμερα το βασικό θέμα του γερμανικού Τύπου, ο οποίος προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος του πλουσιότερου κρατιδίου της Γερμανίας.

Οι αναλύσεις συμφωνούν στο ότι οι μεγάλοι χαμένοι της χθεσινής αναμέτρησης είναι οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και προβλέπουν ότι η ήττα τους θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ρεπορτάζ Ρένα Δημητρίου

Σχετική είδηση: Βαυαρία: Έχασαν την αυτοδυναμία οι εταίροι της Μέρκελ- Στη Βουλή το AFD (video)

Μοιράσου το άρθρο: