Γερμανία: Ρατσιστική επίθεση με θύμα μετανάστη-Ανησυχία του ΟΗΕ για την ακροδεξιά βία

Ένας νεαρός μετανάστης έγινε στόχος ξενοφοβικών ύβρεων και κατόπιν ξυλοκοπήθηκε άγρια από τρεις άνδρες στο Βίσμαρ το βράδυ της Τετάρτης, επίθεση που καταγράφηκε ενώ ακόμη η γερμανική κοινή γνώμη παραμένει σοκαρισμένη από τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις της άκρας δεξιάς στην άλλοτε ΓΛΔ εναντίον των προσφύγων.

Ο 20χρονος μετανάστης, η εθνικότητα του οποίου δεν διευκρινίστηκε, επέστρεφε στο σπίτι του με τα πόδια όταν «τον σταμάτησαν τρία πρόσωπα που μίλαγαν γερμανικά, τα οποία τον προσέβαλαν με ξενοφοβικό τρόπο», ανέφερε η αστυνομία του κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.

Δύο από αυτούς κατόπιν τον χτύπησαν στο πρόσωπο και ο τρίτος στην πλάτη και τα πλευρά με αλυσίδα.

Οι δράστες συνέχισαν να χτυπούν το θύμα αφού είχε πέσει στο έδαφος, πριν τραπούν σε φυγή.

Ο νεαρός έχει σπασμένη μύτη και πολλά αιματώματα στο πρόσωπο και στο σώμα, διευκρίνισε η αστυνομία, η οποία διενεργεί έρευνα.

Αυτή η επίθεση ρατσιστικού χαρακτήρα στη Βίσμαρ, στις γερμανικές ακτές στη Βαλτική Θάλασσα, διαπράχθηκε την ώρα που η Γερμανία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ογκώδεις διαδηλώσεις της άκρας δεξιάς σε μια άλλη πόλη της πρώην ΓΛΔ, την Κέμνιτς, στη Σαξονία.

Την Κυριακή περίπου 800 ακροδεξιοί έκαναν πορεία στους δρόμους της Κέμνιτς, σε μια περιοχή όπου η άκρα δεξιά και οι νεοναζί διαθέτουν ισχυρά ερείσματα, διαμηνύοντας ότι αρχίζουν «κυνήγι των ξένων».

Την επομένη, ξέσπασαν βίαια επεισόδια σε νέα συγκέντρωση με τη συμμετοχή περίπου 6.000 ακροδεξιών — πολλοί από αυτούς έκαναν τον ναζιστικό χαιρετισμό — όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με εκατοντάδες αντιδιαδηλωτές, μέλη οργανώσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, ενώ η αστυνομία δεν είχε αναπτύξει επαρκή δύναμη.

Το γεγονός το οποίο πυροδότησε τις διαδηλώσεις ήταν ο φόνος ενός 35χρονου Γερμανού σε καυγά που ξέσπασε στο περιθώριο τοπικής γιορτής την Κυριακή. Τα κίνητρα δεν είναι σαφή. Η αστυνομία συνέλαβε δύο εικοσάρηδες υπόπτους, έναν Σύρο κι έναν Ιρακινό.

Έκτοτε, η ακροδεξιά κινητοποιείται εναντίον των προσφύγων και της κυβέρνησης υπό την Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία προσάπτει πως επέτρεψε την έλευση 1 εκατομμυρίου και πλέον αιτούντων άσυλο το 2015 και το 2016. Πολλοί από τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο αυτούς είναι Σύροι και Ιρακινοί. Οι υποστηρικτές της ακροδεξιάς φωνάζουν συνθήματα όπως «έξω οι ξένοι» και «είμαστε ο λαός».

Η γερμανική άκρα δεξιά διατηρεί την πίεση επί της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και της μεταναστευτικής της πολιτικής με νέα διαδήλωση απόψε στο Κέμνιτς, επίκεντρο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά των ξένων, και στην συνέχεια με συγκέντρωση το Σάββατο.

Μετά τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν την Κυριακή, και στην συνέχεια την Δευτέρα, η άκρα δεξιά επιδιώκει αυτήν την φορά να εμποδίσει μία συνάντηση μεταξύ των τοπικών αρχών και των κατοίκων του Κέμνιτς, από όπου ξεκίνησαν τα βίαια επεισόδια.

Την Κυριακή, 800 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Κέμνιτς, που βρίσκεται σε μία περιοχή-προπύργιο της άκρας δεξιάς και των νεοναζί και όπου οργανώνονται ομαδικές καταδιώξεις αλλοδαπών στον δρόμο.

Ο ΟΗΕ ανησυχεί

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χαρακτήρισε «σοκαριστικές« τις διαδηλώσεις αυτές. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό οι πολιτικοί αξιωματούχοι σε ολόκληρη την Ευρώπη να τις καταγγείλουν», δήλωσε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Η αποψινή διαδήλωση θα είναι τεστ για τις δυνάμεις ασφαλείας, που έχουν επικριθεί ότι υποτίμησαν τις διαστάσεις των μέχρι σήμερα κινητοποιήσεων. Η γερμανική αστυνομία θα είναι παρούσα στην σημερινή διαδήλωση ενισχυμένη με δυνάμεις από όλη την χώρα.

Το προφίλ του Ιρακινού και κύριου ύποπτου έδωσε στην γερμανική ακροδεξιά την τροφή που αναζητούσε: αιτών άσυλο, έφθασε στην Γερμανία το 2015 από το ιρακινό Κουρδιστάν, έχει καταδικαστεί επανειλημμένως για βιαιότητες και κατοχή ναρκωτικών. Υποψήφιος προς απέλαση, προσέφυγε κατά της απόφασης και δικαιώθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

Το Σάββατο, η άκρα δεξιά οργανώνει στο Κέμνιτς «πένθιμη πορεία» στην μνήμη του 35χρονου Γερμανού.

Στόχος η Μέρκελ

Εδώ και μήνες, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο έκανε το φθινόπωρο θριαμβευτική είσοδο στο γερμανικό κοινοβούλιο, επιτίθεται κατά της Αγγελα Μέρκελ με στόχο την μεταναστευτική της πολιτική.

Της προσάπτει ότι φέρει την ευθύνη για την άνοδο της εγκληματικότητας στην χώρα μετά την είσοδο άνω του ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο στην Γερμανία κατά την διάρκεια τη προσφυγικής κρίσης του 2015-2016, αν και οι στατιστικές δεν επιβεβαιώνουν τέτοια αύξηση. Το AfD προβάλλει συστηματικά τις επιθέσεις με μαχαίρι από αλλοδαπούς για να ενισχύσει την θέση του.

Ενας από τους ηγέτες του, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, έχει υποστηρίξει άλλωστε την ιδέα οι κάτοικοι του Κέμνιτς «να αναλάβουν την αυτοάμυνά τους»: «είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να έχουν μπουχτίσει από την σημερινή κατάσταση, διότι η μετανάστευση καταστρέφει το αίσθημα της εμπιστοσύνης προς τον γείτονά σου», δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt.

Οι δηλώσεις του συμπληρώνουν τις απόψεις του εμπρηστικού Τίλο Σαραζίν, το βιβλίο του οποίου με τίτλο «Εχθρική εξαγορά: Πώς το Ισλάμ φρενάρει την πρόοδο και απειλεί την κοινωνία», που παρουσιάστηκε επισήμως σήμερα βρίσκεται πρώτο σε πωλήσεις στο Amazon, αν και δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στα βιβλιοπωλεία.

Τους τελευταίους μήνες, το AfD έχει χρησιμοποιήσει την υπόθεση ενός 20χρονου Ιρακινού που θεωρείται ύποπτος για τον φόνο μίας έφηβης για να δικαιολογήσει την αντιμεταναστευτική και αντι-Μέρκελ ρητορική του, οργανώνοντας σειρά διαδηλώσεων για το θέμα.

Η στρατηγική αυτή της έντασης φαίνεται ότι αποφέρει καρπούς: το AfD υποσκελίζει το SPD από την δεύτερη θέση και βρίσκεται πίσω από τις χριστιανικές ενώσεις, ενώ τοπικές εκλογές διεξάγονται τον Οκτώβριο στην Βαυαρία και την Εσση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος