Τρεις εβδομάδες από τις γερμανικές εκλογές και δύο ημέρες από την βαριά ήττα των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών στην Κάτω Σαξονία, ξεκινούν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εν μέσω προειδοποιήσεων ότι εάν το πείραμα της Τζαμάικα αποτύχει, δεν μένει παρά κυβέρνηση μειοψηφίας, η Άνγκελα Μέρκελ αρνείται ότι η θέση της αποδυναμώθηκε καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς θριάμβευσαν στις τοπικές εκλογές της Κάτω Σαξονίας, ωστόσο δημοσιεύματα βλέπουν να «υποκύπτει σε εκβιασμούς».

Ήδη οι Φιλελεύθεροι του FDP ανακοίνωσαν ότι αναμένουν από την καγκελάριο «να μην προβεί σε ουσιαστικές παραχωρήσεις στις Βρυξέλλες», την καλούν να επανεξετάσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Κριμαία και επικρίνουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη ως προκλητική πράξη κατά της Ρωσίας.

Τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις ξεκινούν από την μετανάστευση μέχρι το περιβάλλον και από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τη Ρωσία.

Μετανάστευση

‘Επειτα από μακρά διαμάχη, οι Χριστιανοδημοκράτες της CDU και οι Χριστιανοκοινωνιστές της CSU συμφώνησαν τελικά για τον υπό όρους περιορισμό του αριθμού των αιτούντων άσυλο στους 200.000 ετησίως. Ομως, οι Πράσινοι και το FDP είναι επιφυλακτικοί. Επιπλέον, οι Φιλελεύθεροι επιδιώκουν τον περιορισμό των δικαιωμάτων διαμονής των προσφύγων που έχουν φύγει από εμπόλεμες χώρες.


Περιβάλλον

Διακύβευμα για τους Πράσινους, το άμεσο κλείσιμο των 20 πιο ρυπογόνων σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα και την πλήρη κατάργησή τους μέχρι το 2030, κάτι που χαρακτηρίζουν αδύνατο οι Συντηρητικοί της Μέρκελ και οι Φιλελεύθεροι.
Το μέλλον του ντίζελ στη χώρα του σκανδάλου παραποίησης κινητήρων της αυτοκινητοβιομηχανίας θα είναι επίσης ακανθώδες, την ώρα που το FDP έχει προειδοποιήσει ότι ένα «κυνήγι μαγισσών» κατά του ντίζελ πρέπει να αποφευχθεί.

Ευρωπαϊκή Ενωση

Σοβαρές διαφωνίες προκάλεσαν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις που παρουσίασε τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Εάν οι Πράσινοι έχουν ευνοϊκή στάση απέναντι στις γαλλικές προτάσεις, το FDP διατυπώνει έντονη κριτική, όπως και ένα μέρος της CDU και της CSU.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας προτείνει κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, πράγμα που απορρίπτουν οι συντηρητικοί και το FDP φοβούμενοι κυρίως την αμοιβαιοποίηση των χρεών.

Ρωσία

Οι φιλελεύθεροι του FDP όπως και οι συντηρητικοί της CSU επιδιώκουν την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ ο Κρίστιαν Λίντνερ του FDP διακήρυσσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι η προσάρτηση της Κριμαίας θα πρέπει να θεωρηθεί «διαρκής προσωρινότητα».
Η Μέρκελ και οι Πράσινοι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με την άμβλυνση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Μοιράσου το άρθρο: