Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 47 το τελευταίο 24ωρο για να φθάσει τους 8.349 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 362 και ανέρχεται σε 179.364. Την ίδια ώρα, ο δείκτης RO επταήμερου είναι στο 0,78 και αποτυπώνει την εικόνα 8-16 ημέρες πριν.

Για την επόμενη εβδομάδα αναβάλλεται η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να άρει την απαγορευτική ταξιδιωτική οδηγία από τις 15 Ιουνίου. Αναβλήθηκε η απόφαση για σήμερα και παραπέμφθηκε στο τακτικό υπουργικό συμβούλιο στις 3 Ιουνίου.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών που έχει ετοιμάσει τη σχετική πρόταση θέλει να φύγει από τη γενική προειδοποίηση για ταξίδια στο εξωτερικό και να περάσει σε εξειδικευμένες ταξιδιωτικές οδηγίες, λαμβάνοντας υπόψη τις κατά τόπους συνθήκες της πανδημίας.

Αρμόδιος του υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν συγκρίσιμες συνθήκες. «Η άρση των περιορισμών είναι έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Δεν πρέπει να καταστραφεί ολόκληρη η τουριστική σεζόν», είπε σχετικά.

Η άρση των περιορισμών από τις 15 Ιουνίου επρόκειτο να αποφασιστεί σήμερα και μεταφέρεται για την επόμενη εβδομάδα. Αιτία της αναβολής είναι η αντίδραση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου CSU και του προέδρου της, βαυαρού πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος κατηγόρησε το σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας ότι πήρε μόνος του την πρωτοβουλία. Πρόκειται για μικροπολιτικά παιχνίδια του βαυαρού πρωθυπουργού Ζέντερ.

Αλλαγή παραδείγματος στην αντιμετώπιση της πανδημίας: από την  κεντρική διαχείριση στο τοπικό επίπεδο περιφέρειας.

Το κλίμα για ταξίδια στο εξωτερικό είναι πολύ συγκρατημένο. Αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση δείχνει ότι:

53% των Γερμανών δεν συζητά καν ταξίδια στο εξωτερικό το καλοκαίρι.

15% θα ταξιδεύσουν πιθανότατα εντός Γερμανίας για διακοπές.

16% αποφασισμένοι για ταξίδια στο εξωτερικό.

11% είναι θετικά διακείμενοι.

Η εκτίμηση είναι ότι όλοι περιμένουν να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.

Πηγή:ΕΡΤ/Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Μοιράσου το άρθρο: