Ανεπίτρεπτο χαρακτηρίζει το μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης, η επιστημονική επιτροπή της γερμανικής Βουλής. Αναφέρει μάλιστα ότι δεν μπορεί να οριστεί Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών.

«Το μνημόνιο παραβιάζει το διεθνές, εθιμικό δίκαιο της θάλασσας και εξ` αποτελέσματος είναι ανεπίτρεπτη συμφωνία εις βάρος τρίτων», αποφαίνεται η επιστημονική υπηρεσία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκθέσεις της επιστημονικής Υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής δεν είναι δεσμευτικές για τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά έχουν ειδικό πολιτικό βάρος.

Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε σήμερα να σχολιάσει την γνωμοδότηση των Επιστημονικών Υπηρεσιών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Τόνισε ωστόσο ότι η γνωμοδότηση συμφωνεί με τα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία «αντιπροσωπεύει πλήρως» και το Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ παρέπεμψε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019, όπου, όπως είπε, έχει καταγραφεί ότι «η συμφωνία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να προκαλεί νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες».

Κληθείσα να απαντήσει εάν και με ποιον τρόπο μπορεί η γνωμοδότηση να επηρεάσει την διαδικασία ειρήνευσης που αποφασίστηκε στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου και η διαδικασία παρακολούθησης, η οποία ξεκινάει τώρα, έχουν ως στόχο την ειρήνη στην Λιβύη και τελούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: