Για το τέλος της δημοκρατίας προειδοποιούν δικαστές και αντιπολίτευση στην Πολωνία

Καταπέλτης για την Πολωνία που επικρίνεται για διολίσθηση από τις αρχές της δημοκρατικής διακυβέρνησης,  είναι , σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν, η έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής της Βενετίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που αποτελεί βραχίονα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η μεγαλύτερη πρώην κομμουνιστική χώρα -μέλος της ΕΕ και μέλος της ομάδας του Βίζεγκραντ, στέλνει αντιπροσωπεία στη Βενετία για να αποκρούσει τις κατηγορίες, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βαρσοβίας.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποιούν ωστόσο, ότι η έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής,  αν και δεν είναι νομικά δεσμευτική, αποτελεί ετυμηγορία σύμφωνα με την οποία «εφ ‘όσον το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του, βρίσκονται σε κίνδυνο  το κράτος δικαίου,  η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», στην Πολωνία.

Οι αντιδράσεις κατά του συντηρητικού κυβερνώντος  κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης εντείνονται και στο εσωτερικό της χώρας,  όπου οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις  δεν κόπασαν επί τρεις εβδομάδες και νέα διαμαρτυρία εξαγγέλθηκε για το Σάββατο.

Ανένδοτη ωστόσο, η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Beata Szydlo διαμηνύει ότι θα αγνοήσει το Ανώτατο Δικαστήριο που κήρυξε αντισυνταγματικές τις νομοθετικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη.

«Η δημοκρατία απειλείται διότι το Δικαστήριο δεν θα μπορεί να ελέγχει τις ενέργειες της κυβέρνησης» διακήρυξε η αντιπολίτευση. «Αυτό είναι το τέλος της δημοκρατίας στην Πολωνία. Διέλυσαν τη χώρα», δήλωσε ο Mateusz Kijowski, επικεφαλής της Komitet Obrony Demokracji της οργάνωσης που ζητά διεθνή καταδίκη του υπερσυντηρητικού εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματος.

«Περιμένω αυτός ο νόμος να μην υιοθετηθεί ή τουλάχιστον να μην τεθεί σε ισχύ μέχρι να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις στην ανεξαρτησία και τη λειτουργικότητα του Δικαστηρίου», έγραψε ο Ευρωπαίος επίτροπος Φρανς Τίμερμανς στην επιστολή του προς τη Βαρσοβία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο  υπερψηφίστηκε η νομοθεσία που ανατρέπει τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου – τους 15μελούς σώματος των δικαστικών που αποφαίνονται για τη συνταγματικότητα ή όχι των νόμων που προωθεί η κυβέρνηση.

Μετά τη μεταρρύθμιση, οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα χρειάζονται πλειοψηφία 2/3 του σώματος για να περάσουν, και όχι απλή πλειοψηφία, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

ΠΗΓΗ: Euronews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος