Προειδοποίηση για «καταστροφική» διάσπαση του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στην Βρετανία απηύθυνε προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι  ο πρώην υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit Στιβ Μπέικερ, καταγγέλλοντας  το «σχέδιο Τσέκερς» για  «ήπια έξοδο» του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση.

Μία ημέρα αφού ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε το σχέδιο του Τσέκερς «γιλέκο αυτοκτονίας»γύρω από το βρετανικό Σύνταγμα, ο Στιβ Μπέικερ, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω της αντίθεσής του στις προτάσεις της Τερέζα Μέι για το Brexit, δήλωσε ότι τουλάχιστον 80 βουλευτές των Τόρις είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν το σχέδιο στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ελπίζει ότι το κοινοβούλιο θα στηρίξει το σχέδιό της για το Brexit, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, προσθέτοντας ότι είναι το μοναδικό πάνω στο τραπέζι που εκπληρώνει την επιθυμία του βρετανικού λαού, ενώ παράλληλα αποφεύγεται ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Φοβάμαι ότι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι νίκη για την ΕΕ, με το Ηνωμένο Βασίλειο νοκ άουτ, με 12 αστέρια να γυρίζουν γύρω από το ζαλισμένο μας κεφάλι», έγραψει στην εφημερίδα The Telegraph ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αποχώρησε από την κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας με το σχέδιο του Τσέκερς που έχει προταθεί από την Τερέζα Μέι και προκαλεί την οργή υποστηρικτών του «σκληρού» Brexit, αλλά και τον σκεπτικισμό των ευρωπαίων ηγετών.

Η Τερέζα Μέι θα πρέπει να επιδιώξει μία Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου με τους όρους που ήδη έχει θέσει στο τραπέζι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ  από τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με το Press Association.

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βαλτώνουν, με κύριο πρόσκομμα το  θέμα των ιρλανδικών συνόρων, η βρετανική αστυνομία προετοιμάζεται για ενδεχόμενες κοινωνικές «αναταραχές» στη χώρα, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που δημοσιεύεται σήμερα στους Sunday Times.

Βάσει του κειμένου, η αστυνομία ανησυχεί πως οι ελλείψεις που θα καταγραφούν σε τρόφιμα κι αγαθά, μεταξύ των οποίων και φάρμακα, ενδέχεται να οδηγήσουν «σε κοινωνική αναρχία και σε γενικευμένες ταραχές».

Το Brexit, έχει ορισθεί στις 29 Μαρτίου 2019 στις 02.00, ώρα Ελλάδος. Μέχρι τις 18-19 Οκτωβρίου το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες έχουν προθεσμία για να φθάσουν σε κάποια συμφωνία διαζυγίου, ενώ  οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήδη προειδοποιούν ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας με την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα διαταραχθούν οι εμπορικές ροές σε όλη την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: