Γιούνκερ: Οι μεθοριακές διενέξεις πρέπει να διευθετηθούν πριν από την ένταξη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα τις βαλκανικές χώρες ότι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στην ΕΕ πριν διευθετήσουν τις μεθοριακές διενέξεις τους και διευκρίνισε πως η χρονολογία του 2025 για την ένταξή τους ήταν “ενδεικτική”.

“Δεν θα υπάρξει επιπλέον διεύρυνση προς τις χώρες των Βαλκανίων χωρίς να έχουν επιλυθεί εκ των προτέρων, πριν από οποιαδήποτε ένταξη, τα προβλήματα που αφορούν τα σύνορα”, δήλωσε ο Γιούνκερ ενώπιον των ευρωβουλευτών που συνεδριάζουν σε ολομέλεια στο Στρασβούργο.

Η ΕΕ άρχισε τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία στις αρχές του 2014 και με το Μαυροβούνιο το 2012. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε πει τον Νοέμβριο πως πιστεύει ότι αυτές οι δύο χώρες θα γίνουν μέλη της ΕΕ “πριν από το 2025”.

“Είναι λάθος να υποστηρίζει κανείς ότι εγώ ή η Επιτροπή είπαμε ότι μέχρι το 2025 η ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου οφείλει να έχει ρυθμιστεί. Είναι μια ενδεικτική χρονολογία”, διευκρίνισε ο Γιούνκερ στο Στρασβούργο.

“Θα ήθελα όλες οι χώρες των Βαλκανίων να μπορέσουν να ενταχθούν όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις. Αυτό δεν συμβαίνει ακόμη προς το παρόν, οι χώρες αυτές απέχουν ακόμη πολύ από το να εκπληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην ΕΕ, όμως οφείλουμε να τις βοηθήσουμε να πάρουν αυτόν τον δρόμο”, πρόσθεσε.

Με την απαίτησή του να έχουν επιλυθεί τα συνοριακά προβλήματα πριν από την ένταξη στην ΕΕ, ο Γιούνκερ θέλει να αποφύγει καταστάσεις όπως αυτή που φέρνει σε αντιπαράθεση τη Σλοβανία και την Κροατία σχετικά με τον κόλπο του Πιράν στη βόρεια Αδριατική. Οι δύο χώρες έγιναν μέλη της ΕΕ, το 2004 και το 2013 αντιστοίχως, όμως αμφότερες διεκδικούν αυτή τη ζώνη από την ανεξαρτησία τους, το 1991.

“Αυτό το πρόβλημα ανάμεσα στη Σλοβενία και την Κροατία πρέπει να επιλυθεί γρήγορα. (…) Δεν θα παίξουμε αυτό το παιγνίδι δεύτερη φορά: αυτά τα προβλήματα (των συνόρων) πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν υπάρξει διεύρυνση”, επέμεινε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η στρατηγική της Κομισιόν για τη διεύρυνσή της προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Στο μεταξύ, τη στρατηγική διαπραγμάτευση για τη διεύρυνση της ΕΕ προς τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, πΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσυφοπέδιο), παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Ευρωκοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη συνέντευξη τύπου τοποθετήθηκαν η Φ. Μογκερίνι, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Ύπατη εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Γ. Χαν.

Το στίγμα που δίνει η Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις της με τις έξι υποψήφιες χώρες είναι ότι η Ε.Ε. θέλει να μοιραστεί ένα κοινό μέλλον μαζί τους και ξεκινάει με το δεδομένο ότι μακροπρόθεσμα οι έξι χώρες θα ενταχθούν στην ΕΕ.

Η κα Μογκερίνι ανέφερε πως, για μία ρεαλιστική προοπτική ένταξης και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επικεντρωθεί σε έξι συγκεκριμένους τομείς οι οποίοι θα πρέπει, από τη πλευρά των υποψήφιων χωρών, να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο προκατασκευαστικών εργασιών, με αποφασιστικότητα.

Οι έξι πρωτοβουλίες καλύπτουν όλους τους αναγκαίους τομείς conditio sine qua non για την ένταξη των έξι κρατών και είναι οι εξής: το κράτος δικαίου, η ασφάλεια και η μετανάστευση, η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, οι μεταφορές, η ενεργειακή διασύνδεση και η ψηφιακή ατζέντα, η συμφιλίωση και οι σχέσεις καλής γειτονίας.

Προκειμένου να υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, με σκοπό την ένταξη των έξι υποψήφιων χωρών που ισοδυναμούν σε 18 εκατομμύρια πολίτες, πρέπει από τη πλευρά της Ε.Ε., να υπάρχει και η κατάλληλη στήριξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για αυτό το σκοπό ένα πακέτο προ ενταξιακής βοήθειας (IPA) έως το 2020 το οποίο ανέρχεται για το 2018 και μόνο σε 1.07 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το πακέτο έρχεται να συμπληρώσει ένα οικονομικό πακέτο 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη περίοδο 2007-2017.

Σημαντικές ημερομηνίες που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια είναι:

  • 7-10/02/2018: Επίσκεψη επιτρόπου Χαν σε Σερβία και Μαυροβούνιο
  • Επίσκεψη Προέδρου Γιούνκερ στα Δυτικά Βαλκάνια στα τέλη Φεβρουαρίου 2018
  • Επίσκεψη Φ . ΜογκερΛΙνι την Άνοιξη του 2018 στα Δυτικά Βαλκάνια
  • 17/05/2018 : Σύνοδος στη Σόφια για τα Δυτικά Βαλκάνια

«Σε πρώτη φάση δεν τίθεται λόγος για ένταξη της πΓΔΜ ακόμη στην ΕΕ, αλλά για αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων» απάντησε ρητά ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ «αν λυνόταν το ονοματολογικό θέμα μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ που διαπραγματεύονται οι δύο χώρες, η πΓΔΜ θα πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη στη Ε.Ε;».

Σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ, και κατά συνέπεια υπεύθυνος της στρατηγικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε πως δεν είναι το μόνο και πως τα Σκόπια έχουν και άλλα πολλά θέματα να λύσουν.

«Η πΓΔΜ πρέπει να ανταποκριθεί σε μία μεγάλη λίστα από προϋποθέσεις και μεταρρυθμίσεις που στην ουσία είναι εσωτερικές υποθέσεις, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης, η νομοθεσία της σχετικά με τις μυστικές υπηρεσίες της, αλλά και στο τομέα των ΜΜΕ. Η λίστα είναι μεγάλη. Τον πακέτο είναι μεγάλο και έχουν πολύ δουλειά να κάνουν πριν από μια υποτιθέμενη ένταξη» τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Χαν.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος