«Τεχνικού χαρακτήρα non-papers που αποτυπώνουν τις ιδέες που προωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο» κοινοποίησε η Βρετανία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα,  ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνεκρ, δήλωσε ότι «μια συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανή», προσθέτοντας ότι «εάν το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, το οποίο η βρετανική κυβέρνηση θέλει να εξαλειφθεί, θα μπορούσε να αντικατασταθεί με άλλες εναλλακτικές, τότε δεν θα χρειαζόταν».

«Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία» υπογράμμισε ο Γιούνκερ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν γνωρίζει εάν οι πιθανότητες για μια συμφωνία ξεπερνούν το 50%.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαπραγματευτές της ευρωπαϊκής και της βρετανικής πλευράς για το Brexit, οι Μισέλ Μπαρνιέ και Στίβεν Μπάρκλεϊ, θα συζητήσουν επί των Βρετανικών προτάσεων σήμερα στις Βρυξέλλες.

Βρυξέλλες: «Απαραίτητη μια νομικά λειτουργική λύση» αντικατάστασης του backstop»

Mετά τη συνάντηση με τον διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στιβ Μπάρκλεϊ διατύπωσε την εκτίμηση ότι υπάρχει «ώθηση» προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας.

Στο επίσημο ανακοινωθέν της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε πιο διστακτική, αναφέροντας ότι «οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα».

Οι Βρυξέλλες υπενθυμίζουν ότι είναι «απαραίτητη μια πραγματοποιήσιμη και νομικά λειτουργική λύση» προκειμένου να αντικαταστήσει το backstop. Οι συνομιλίες αφορούν ένα πρώτο σύνολο «απόψεων, αρχών και ιδεών που υπέβαλε η Βρετανία» διευκρίνισαν οι Βρυξέλλες.

Πηγή:ΕΡΤ1/Ανταπόκριση από Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: