H Διεθνής Αμνηστία για την “ιταλική επιθετικότητα στις διασώσεις στη Μεσόγειο”

Κριτική προς την ιταλική κυβέρνηση άσκησε η Διεθνής Αμνηστία, για τις πολιτικές που εφαρμόζει στο θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Έπειτα από την είδηση ότι το Λιμενικό Σώμα του Παναμά ανακάλεσε την άδεια του πλοίου έρευνας και διάσωσης Aquarius, το οποίο λειτουργούσε από την SOS Mediterranée και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, κάτω από πίεση της ιταλικής κυβέρνησης (σύμφωνα με πληροφορίες), η Elisa di Pieri ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη δήλωσε:

«Μετά το κλείσιμο των λιμανιών και την κατάσχεση των πλοίων των ΜΚΟ, φαίνεται ότι οι ιταλικές αρχές έχουν καταφύγει σε ακόμα πιο ύπουλες τακτικές με στόχο τον περιορισμό του έργου των πλοίων των ΜΚΟ για αναζήτηση και διάσωση στην κεντρική Μεσόγειο».

«Αν επιβεβαιωθεί ότι η απόφαση του Παναμά να ανακαλέσει την άδεια του Aquarius έγινε λόγω της πίεσης που άσκησε η ιταλική κυβέρνηση, αυτό θα ήταν ένα νέο ιστορικό χαμηλό στην ιστορία της καταστολής από την πλευρά της Ιταλίας απέναντι σε όσους και όσες σώζουν ζωές στη θάλασσα».

«Το Aquarius έχει διασώσει περισσότερους από 30.000 ανθρώπους για μια περίοδο μεγαλύτερη των δύο ετών. Η σκόπιμη εξάντληση πόρων για τη διάσωση ζωών στην κεντρική Μεσόγειο θα εκθέσει χιλιάδες ανθρώπους στον κίνδυνο ενός υδάτινου τάφου».

«Η ιταλική κυβέρνηση επιτίθεται στις ΜΚΟ που ασχολούνται με τις διασώσεις για να αποτρέψει την αποβίβαση στην Ιταλία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται οι μετανάστες/στριες και οι πρόσφυγες πίσω στη Λιβύη, εκεί όπου είχαν υποστεί τρομακτικές κακοποιήσεις».

Σχετική είδηση: Μοίρασμα των 58 μεταναστών του Aquarius σε τέσσερις χώρες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος