Στα τελευταία βήματα που απαιτούνται πριν από το Brexit προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση. H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπέγραψαν τη συμφωνία- διαζύγιο με τη Βρετανία και ακολουθεί η σχετική ψηφοφορία στην Ευρωβουλή, την ερχόμενη Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, στις 19:00 ώρα Ελλάδος.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον διορισμό του πρώτου πρεσβευτή στη Βρετανία, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντα του από 1ης Φεβρουαρίου «όταν η Βρετανία θα είναι πλεόν μια τρίτη χώρα»  για την ΕΕ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση τα μεσάνυχτα (2300 GMT) στις 31 Ιανουαρίου. Μεταβατική περίοδος θα ξεκινήσει, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, δίνοντας στις δύο πλευρές χρόνο για να διαπραγματευτούν τη μελλοντική τους σχέση.

Ο Πορτογάλος Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα, πρώην πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ΗΠΑ, θα ηγείται της αντιπροσωπείας που θα εκπροσωπεί την Ένωση στη Βρετανία, ανακοίνωσε παράλληλα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο διορισμός κοινοποιήθηκε στο Λονδίνο: Ο Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα θα είναι «ο πρώτος επικεφαλής της μέλλουσας αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας».

Ο 62χρονος Πορτογάλος ήταν πρεσβευτής της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη από το 2015 έως το 2019, αφότου διετέλεσε ο πρώτος πρεσβευτής της ΕΕ στις ΗΠΑ από 2010 έως το 2014.

Τότε είχε μετάσχει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (TTIP), συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν πλέον εγκαταλειφτεί.

Με σπουδές στη δημοσιογραφία, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα  ήταν επίσης ο επικεφαλής του γραφείου του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι υπέγραψε τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι επιχαίρει για «ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία» της χώρας του.

Έπειτα από τρία χρόνια πολιτικής κρίσης στη Βρετανία, μετά το δημοψήφισμα του 2016, το Brexit ορίστηκε για τις 23.00 (ώρα Λονδίνου) της 31ης Ιανουαρίου.

Σχετική είδηση: Οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρ.Συμβουλίου υπέγραψαν τη συμφωνία για το Brexit

Μοιράσου το άρθρο: