φώτο αρχείου Eurokinissi

Η Ελλάδα μπορεί να επιλεγεί άφοβα για τουρισμό δήλωσε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καταρίνα Μπάρλεϋ  στον ανταποκριτή στο Στρασβούργο της ΕΡΤ Κώστα Δαβάνη. Επιπλέον επισήμανε ότι ήταν λάθος το κλείσιμο των συνόρων ενώ χαρακτήρισε ως «Δράμα» την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό.

Η Ελλάδα είναι η χώρα που μπορεί να επιλεγεί άφοβα από εκείνους που επιθυμούν να κάνουν διακοπές, καθώς κατάφερε γρήγορα και αποτελεσματικά να δράσει ενάντια στον κορονοϊό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και μέχρι πρότινος Ομοσπονδιακή Υπουργός Εργασίας και Δικαιοσύνης της Γερμανίας κ. Καταρίνα Μπάρλευ.

Τόνισε, ότι το κλείσιμο των συνόρων ήταν μία δυσάρεστη έκπληξη δεδομένου ότι η ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών αποτελεί την  καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι κάτι ανάλογο δεν θα επαναληφθεί ξανά στο μέλλον. Σημείωσε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λάθη, καθυστερώντας πάρα πολύ με τις ενέργειες της, ενώ ανάλογα με αυτά προβλήματα, δεν πρέπει να μένουν  εθνικά αλλά να αναδεικνύονται σε ευρωπαϊκά.

Όσον αφορά για τα εξωτερικά σύνορα και το μεταναστευτικό στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι στη συγκεκριμένη κατάσταση στα ελληνικά νησιά, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποδείχτηκε ένα δράμα και πρότεινε οι αποφάσεις για μεταφορά των προσφύγων να λαμβάνονται από τους ενδιαφερόμενους δήμους και τις κοινότητες και όχι από τα κράτη μέλη, με τους δήμους να ενισχύονται με το κόστος μεταφοράς και διαβίωσης από την ευρωπαϊκή ένωση αλλά και με επιπλέον κονδύλια για την συνεισφορά τους.

Σχετικά με την κρίση του κορονοϊού, υπογράμμισε πάντως ότι η έμπρακτη στήριξη της ευρωπαϊκής ένωσης και προς την Ελλάδα, θα προέλθει από το πακέτο ανάκαμψης με επιδοτήσεις και δάνεια καθώς πολλές χώρες του Βορρά κατάλαβαν ότι στην κρίση η δυσκολίες που δημιουργήθηκαν δεν οφείλονταν σε παραλήψεις των χωρών αλλά στους σφιχτούς δημοσιονομικούς κανόνες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού οι οποίοι δεν επέτρεψαν τον εξοπλισμό και την προετοιμασία. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ  θα ανοίξουν έως στις 15 Ιουνίου εκτός και αν κάποιες λαϊκιστικές κυβερνήσεις το εμποδίσουν.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση  Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Μοιράσου το άρθρο: