Φωτογραφία αρχείου

Μια δίκη και μία διαδήλωση, υπενθυμίζουν τον σεισμό που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις LuxLeaks, οι οποίες και υποχρέωσαν την Ε.Ε να αναλάβει δεσμεύσεις κατά της φοροδιαφυγής, με τον Επίτροπο Μοσκοβισί να υπόσχεται ότι θα δώσει «λίστα» εντός του 2017.

Οι δύο ευρω-πληροφοριοδότες κατά της φοροδιαφυγής Antoine Deltour και  Raphael Halet, και ο δημοσιογράφος της «έρευνας Cash» Edward Perrin, που έγινε η πηγή των αποκαλύψεων LuxLeaks, επέστρεψαν «σε έναν από τους τέσσερις, σύμφωνα με την Oxfam, φορολογικούς παράδεισους εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης’, το Λουξεμβούργο, για τη νέα δίκη που θα διαρκέσει ως τις 21 Δεκεμβρίου, με αίτημα των καταγγέλοντων να ακυρωθούν οι ποινές τους.

europliroforiodotes

Ο δημοσιογράφος  αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες τον Ιούνιο του 2016, ενώ οι  πληροφοριοδότες Deltour και  Halet καταδικάστηκαν σε ποινή με αναστολή, τον Ιούνιο, καθώς και πρόστιμα ύψους € 1.500 και € 1.000 για την «κλοπή, παραβίαση του απορρήτου και επιχειρηματικού απορρήτου» και για την «ηλεκτρονική απάτη, ξέπλυμα χρήματος και την αποκάλυψη των επιχειρηματικών απορρήτων».

Διαδηλωτές, υποδέχτηκαν τους τρεις με ζητωκραυγές, έξω από το δικαστήριο, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρώ-αριστερά, GUE / NGL του Ευρωκοινοβουλίου, έχει ήδη παρουσιάσει επιστολή υποστήριξης προς τους πληροφοριοδότες, με τις υπογραφές 100 ευρωβουλευτών.

Μιλώντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου ( μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση παραβιάσεων της νομοθεσίας σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος, την φοροαποφυγή και την φοροδιαφυγή (PANA) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), τόνισε:

«Είναι ντροπή. Αυτοί οι άνθρωποι βοηθούν τις χώρες να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να υπάρχει μια καλύτερη είσπραξη φόρων. Θα πρέπει να ανταμείβονται αντί να μπαίνουν στη φυλακή!». Και πρόσθεσε: «Αν θέλετε να βάλετε κάποιους στη φυλακή, υπάρχουν πολλοί και εδώ στο Λουξεμβούργο, στο Βέλγιο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που φοροδιαφεύγουν».

Οι συνάδελφοί του από την επιτροπή PANA, Fabio De Masi και Matt Carthy, προσέφεραν επίσης την στήριξή τους προς τους πληροφοριοδότες, με τον αντιπρόεδρο της επιτροπής F. De Masi να δηλώνει: «Υπάρχουν αρκετά άπλυτα που πρέπει να ξεπλυθούν».

ΠΗΓΗ: Le Monde
Σχετική είδηση:«Οι Ευρω-πληροφοριοδότες που αποκαλύπτουν φοροδιαφυγή και την πληρώνουν»

Μοιράσου το άρθρο: