Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ακύρωσε τις προεκλογικές του εκδηλώσεις στο Αμβούργο, όπου θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές την Κυριακή. Η απόφαση του AfD ήρθε μετά την αντίστοιχη απόφαση των άλλων γερμανικών κομμάτων.

Το AfD, που έχει δεχθεί επικρίσεις για την αντιμεταναστευτική του ρητορική, εξήγησε ότι έλαβε την απόφαση αυτή εξαιτίας της «προπαγάνδας των ΜΜΕ» και επειδή εκτίμησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των υποστηρικτών του.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες Πέμπτη το βράδυ σε περίπου 50 γερμανικές πόλεις για να συμμετάσχουν σε ολονυκτίες στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης εναντίον δύο μπαρ με ναργιλέδες στο  Χανάου.

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ- Βάλτερ Στάινμαϊερ τόνισε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι Γερμανοί και αλλοδαποί θα πρέπει να ενωθούν για να καταπολεμήσουν τον ρατσισμό.

Η απειλή για την ασφάλεια από την άκρα δεξιά «είναι πολύ αυξημένη στη Γερμανία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ μετά τη ρατσιστική επίθεση στο Χανάου την Τετάρτη το βράδυ στην οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι.

«Θα ενισχύσουμε την παρακολούθηση ευαίσθητων τόπων, κυρίως των τεμενών», όπως και όλων των αεροδρομίων, πρόσθεσε ο Ζέεχοφερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Βερολίνο. «Το έγκλημα στη Χανάου είναι τρομοκρατική επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα», υπογράμμισε.

Η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίν Λάμπρεχτ από την πλευρά της δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση «θα εξετάσει ενδελεχώς» πώς «εξτρεμιστές» μπορούν να έχουν στην κατοχή τους νόμιμα όπλα, όπως συνέβη στην περίπτωση του Τομπίας Ρ., δράστη της επίθεσης στη Χανάου.

Η Συνομοσπονδία Κοινοτήτων του Κουρδιστάν στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι αρκετά από τα εννέα θύματα ήταν κουρδικής καταγωγής και κατηγόρησε τους Γερμανούς πολιτικούς ότι «δεν αντιμετωπίζουν με αποφασιστικότητα τα ακροδεξιά δίκτυα και την ακροδεξιά τρομοκρατία».

Στη Γερμανία ζουν τρία εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής, ανάμεσά τους και ένα εκατομμύριο Κούρδοι.

Εξάλλου το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βουλγαρίας BNT ανακοίνωσε ότι ένας 32χρονος Βούλγαρος είναι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης στη Χανάου.

Επίσης σήμερα ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ανήρτησε στο Twitter ότι ένα από τα θύματα ήταν ένας 23χρονος Ρουμάνος

Περίπου 350 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Χάλε για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και τη στήριξή τους προς τους συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης στο Χανάου. Πριν απο τέσσερις μήνες  εκεί ένας βαριά οπλισμένος ακροδεξιός προσπάθησε να σκοτώσει περισσότερους από 50 πιστούς που βρίσκονταν στη συναγωγή της Χάλε, στις 9 Οκτωβρίου 2019.

Αφού δεν κατάφερε να εισέλθει στη συναγωγή ο δράστης σκότωσε στον δρόμο μια 40χρονη γυναίκα και έναν 20χρονο πελάτη σε εστιατόριο κεμπάμπ, προτού συλληφθεί.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο: