Η Ευρώπη αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα πανδημίας

Ένα δεύτερο κύμα φαίνεται να χτυπά την Ευρώπη, με τα κρούσματα να έχουν εκτοξευτεί το τελευταίο μήνα περίπου στα 4 εκατομμύρια, προκαλώντας ανησυχία στο εσωτερικό πολλών ευρωπαϊκών κρατών και αναγκάζοντάς τα να πάρουν νέα αυστηρότερα μέτρα προστασίας. Η πανδημία του κορoνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο να ξεπερνά πλέον τα 24 εκατομμύρια και τους καταγεγραμμένους θανάτους να πλησιάζουν τις 850 χιλιάδες.

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα πανδημίας Την ίδια ώρα, η Αμερικανική ήπειρος συνεχίζει να είναι η πιο σκληρά πληγείσα περιοχή, έχοντας σχεδόν 6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η Γαλλία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι στα πρόθυρα να χάσει εκ νέου τον έλεγχο, αφού τα ημερήσια κρούσματα εμφανίζουν έντονη αύξηση με περίπου 1.500 νέες περιπτώσεις ημερησίως και συνολικά περισσότερες από 7.000 νέες μολύνσεις την τελευταία εβδομάδα.

Αυτοί οι αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων σε μια εύθραυστη κατάσταση ελέγχου οδηγεί την γαλλική κυβέρνηση να αυστηροποιεί τους κανόνες αποστασιοποίησης και να επιβάλει τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους -ιδιαίτερα σε πολυσύχναστες πόλεις, όπως η Λιλ και η Νίκαια- έτσι ώστε να καταφέρει να θέσει ξανά υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού στη χώρα.

Μπροστά σε ένα δεύτερο ισχυρό κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού βρίσκεται και η Ισπανία, που αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη· μέσα μόλις σε ένα σαββατοκύριακο ανακοινώθηκαν 8.500 νέα κρούσματα, που αποτελεί το μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων μετά από τρεις μήνες, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος της κυμαίνεται γύρω στα 3.500 κρούσματα. Αυτά τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά στη χώρα  οδήγησαν δύο πόλεις, βόρεια της Μαδρίτης, να τεθούν υπό αυστηρό lockdown το προηγούμενο σαββατοκύριακο, για να μην μετατραπεί  ολόκληρη η Ισπανία σε ανεξέλεγκτη υγειονομική βόμβα.

Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η Γερμανία, όπου παρά την ανοδική τάση των κρουσμάτων που καταγράφει -περίπου 750 περιπτώσεις κατά μέσο όρο ημερησίως- έχει καταφέρει να περιορίσει αισθητά τους θανάτους από την Covid-19 σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες, χάρη στο εξαιρετικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αλλά και στην καλή τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων που ακολουθεί η πλειονότητα των Γερμανών.

Σε καλή κατάσταση είναι και η Ιταλία, η οποία αν και ήταν η χώρα που χτυπήθηκε όσο καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη από το ξέσπασμα της πανδημίας, πλέον φαίνεται να έχει καταφέρει να ελέγξει σημαντικά την εξάπλωση της νόσου. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, δύο κρουαζιερόπλοια βρίσκονται σε καραντίνα στο λιμάνι της Ρώμης.

Την ίδια στιγμή, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκφράζει φόβους για το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος, καθώς παρατηρείται αυξητική τάση των κρουσμάτων με 900 περίπου μολύνσεις ημερησίως. Θετικό, ωστόσο, είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ δεν αυξάνεται, ενισχύοντας έτσι τους ισχυρισμούς κορυφαίων λοιμωξιολόγων, ότι η επιδημία δεν επιδεινώνεται ραγδαία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος