Το τέλος της τουρκικής παρουσίας στο πρόγραμμα για την απόκτηση και συμπαραγωγή του μαχητικού F-35 ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, ενώ το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών θεωρεί άδικη την απόφαση, ζητώντας την ανάκλησή της. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ εντείνουν την κριτική τους προς την γειτονική χώρα για την προκλητική της στάση σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στις επαφές που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ζήτησε από την Ουάσινγκτον καθαρή γραμμή επικοινωνίας, λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες συνιστούν κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή χαρακτήρισε την Ελλάδα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου καταλόγισε στην Άγκυρα ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, στη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια. Στο ρεπορτάζ Νίκος Μελέτης, Κάλλη Λέκκα και Αριάνα Φερεντίνου.

Η συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών θα έχει τερματιστεί ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020, διευκρίνισε η αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα προμηθειών.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επισήμανε ότι το F-35 «δεν μπορεί να συνυπάρξει» με το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο η Άγκυρα άρχισε να παραλαμβάνει την περασμένη Παρασκευή.

Για πλήγμα στους διμερείς στρατηγικούς δεσμούς κάνει λόγο η Τουρκία, μετά την «άδικη», όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση των ΗΠΑ, και προτρέπει την Ουάσιγκτον να την ανακαλέσει. «Αυτό το μονομερές μέτρο αντίκειται προς το πνεύμα της συμμαχίας και δεν βασίζεται σε θεμιτούς λόγους (…). Ο αποκλεισμός της Τουρκίας, ενός από τους εταίρους του προγράμματος F-35, είναι άδικος», υποστήριξε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετική είδηση: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F35

Μοιράσου το άρθρο: