Μετά το αμερικανικό τελεσίγραφο ήρθε η σκληρή ανακοίνωση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου και η υποβάθμιση από τον οίκο Μούντις. Ωστόσο η Άγκυρα επιμένει πεισματικά στην τακτική της και βλέπει «δάκτυλο της Ελλάδας και της Κύπρου»  πίσω από αυτή την ομοβροντία. «Έχουμε ισχυρές συμμαχίες απέναντι την τουρκική επιθετικότητα», προειδοποίησε από τη Χάλκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Μόλις ένα 24ωρο μετά τα σαφή μηνύματα από την Μάλτα, ο πρωθυπουργός από την ακριτική Χάλκη που τον υποδέχτηκαν οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού ξεκαθαρίζει προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις στις οποίες πάντα θ’ απαντά.

«Στην τακτική της επιθετικότητας απαντάμε, η Ελλάδα είναι ισχυρή και δυνατή, οι ένοπλες δυνάμεις είναι αξιόμαχες, το ηθικό είναι υψηλό. Οι συμμαχίες μας είναι οι ισχυρότερες από ποτέ»,τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Λίγες ώρες νωρίτερα στην Μεσογειακή Βαλέτα της Μαλτας οι 7 ηγέτες των χωρών του νότου καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει κατάλληλα μέτρα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο, εάν η Τουρκία δεν τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Θέλω να επαναλάβω την αμέριστη αλληλεγγύη μου στην Κύπρο και την αλύγιστη πίστη μας στην κυριαρχία της Κύπρου. Η Τουρκία συνεχίζει αυτά τα ζητήματα. Η ΕΕ δε θα δείξει κανένα δείγμα αδυναμίας ως προς την Τουρκία», διαμήνυσε ενδεικτικά ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέφραζε «πλήρη αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό ενόψει των γεωτρήσεων της Τουρκίας».

Την ώρα που οι Ηνωμένες πολιτείες απειλούν με κυρώσεις για το θέμα των S-400, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σήκωσε το γάντι με ανακοίνωση αντεπίθεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι «διατυπώσεις από τις χώρες MED7 αντανακλούν τις εθνικές θέσεις του Ελληνοκυπριακού διδύμου, που δεν συνάδουν με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, ούτε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Για εμάς δεν έχουν καμία αξία, ισχύ και επιρροή».Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένα θλιβερό παράδειγμα για το πώς το δίδυμο εκμεταλλεύτηκε την ένταξή στην ΕΕ και πως ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ το χρησιμοποίησαν αυτό», προσθέτοντας ότι «αυτή η κατάσταση δεικνύει καθαρά για άλλη μια φορά γιατί η ΕΕ και τα μέλη της δεν θα μπορούν να είναι αμερόληπτοι και αξιόπιστοι παράγοντες στην επίλυση του Κυπριακού».«Σε σχέση με το Κυπριακό, οι χώρες που υπέγραψαν αυτή την ανακοίνωση θα πρέπει να θυμούνται ότι στο νησί δεν ζουν μόνο Ελληνοκύπριοι αλλά και Τουρκοκύπριοι και θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο στην περίπτωση που εξασφαλιστεί η πολιτική ισότητα των και ικανοποιηθούν οι ανάγκες για την ασφάλειά τους. Πρέπει να δουν πλέον ότι ο λόγος μη επίλυσης του Κυπριακού για 56 χρόνια είναι η απροθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί την εξουσία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ‘Αγκυρας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε μήνυμα του τονίζει:

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους φίλους ηγέτες για τη σταθερή στήριξη τους σχετικά με το αναφαίρετο δικαίωμα της κυπριακής δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ και ιδιαίτερα την ομόφωνη έκφραση απαρέσκειας και καταδίκης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας από πλευράς Τουρκίας.»

«Τα όσα πράττει η Άγκυρα έχουν καταφέρει ν’ αναδείξουν σε παράγοντα σταθερότητας την χώρα μας»,  αναφέρει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Είναι ηχηρή η απομόνωση της Τουρκίας και πολύ πιο αναβαθμισμένο το διεθνές κύρος της χώρας και οι διπλωματικές μας συμμαχίες. Πάντα παραμένουμε σε εγρήγορση, σε όλα τα επίπεδα, γιατί η στρατηγική της Τουρκίας παραμένει μια στρατηγική ιστορία αναθεωρητισμού», τονίζει ο Γ. Κατρούγκαλος.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής

Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις. Η ευθεία επίθεση του Προέδρου Ερντογάν εναντίον της δήλωσης αλληλεγγύης των MED 7 προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλει στην Ελλάδα και την Κύπρο, να ζητήσουν έμπρακτα μέτρα από την ΕΕ. Τόσο στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών όσο και στη Σύνοδο Κορυφής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων προϋποθέτει αραγές εσωτερικό μέτωπο και εθνική γραμμή.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής άρχουσας τάξης και τις απειλές για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες που δεν της ανήκουν με βάση το διεθνές δίκαιο.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δυο ημέρες τα στρατιωτικά κλιμάκια Ελλάδας και Τουρκίας θα συνεχίσουν τον κύκλο των συνομιλιών τους αυτή τη φορά στην Άγκυρα για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Φαίνεται πως η Τουρκία επιμένει να ζητά πτήσεις στο FIR Αθηνών χωρίς σχέδια πτήσης ή έλεγχο από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Οι διπλωμάτες και στρατιωτικοί που συμμετέχουν στην ομάδα είναι κατηγορηματικοί, εξηγώντας με κάθε τρόπο στους Τούρκους, πως εκτός από θέμα Εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας, τίθενται ζητήματα ασφάλειας πτήσεων με βάση τους διεθνείς κανόνες που έχουν θεσπιστεί και τηρούνται πολλές δεκαετίες, από τη συνθήκη του Σικάγο την οποία η Άγκυρα δεν υπέγραψε ποτέ.

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Μοιράσου το άρθρο: