Σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών σημειώθηκε στην επαρχία Ντενιζλί στη δυτική Τουρκία, ανακοίνωσε η τουρκική σεισμολογική υπηρεσία. O καθηγητής γεωλογίας-φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε πως κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό και πως δεν συντρέχει κάποια ανησυχία για τον ελληνικό χώρο. Αξιωματούχοι των πόλεων Ουτσάρι και Γενικόι, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, δήλωσαν στο NTV ότι περίπου 20 κτίρια και σπίτια υπέστησαν ζημιές, με τις αρχές να εξακολουθούν να αποτιμούν την κατάσταση.

Σύμφωνα με τους δημάρχους και τους διοικητές των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Το ινστιτούτο Καντιλί ανέφερε ότι ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 09:34 τοπική ώρα (08:34 ώρα Ελλάδας), είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων. Ακολούθησαν τέσσερις μετασεισμοί μεγέθους 3,4 ως 4,2 βαθμών.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,7 βαθμοί, ενώ το ευρωπαϊκό κέντρο EMSC 6,4 βαθμοί.

Λίγο νωρίτερα το ευρωπαϊκό κέντρο EMSC είχε ανακοινώσει ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στη νοτιοδυτική Τουρκία ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών. Σύμφωνα με το EMSC, το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα και σημειώθηκε 8 χιλιόμετρα νότια της πόλης Ατσιπαγιάμ.

Τόσο το EMSC αλλά το τηλεοπτικό δίκτυο NTV ανακοίνωσαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα,παρά μόνο ρωγμές σε κτήρια, ενώ σημειώθηκαν άλλοι δυο μετασεισμοί 4,3 και 4,9 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής γεωλογίας-φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι το σεισμικό γεγονός σημειώθηκε σε περιοχή με έντονη σεισμικότητα

Που δημιουργείται από ρήγματα ιδιαίτερου χαρακτήρα, που θυμίζει κάτι ανάμεσα στο ρήγμα της Ανατολίας που έχει οριζόντια ολίσθηση και τα ρήγματα στην περιοχή της Ρόδου που έχουν ανάστροφη διαδικασία.

Ο σεισμός που έγινε αισθητός σε Ρόδο, Κω και Σάμο, κατά πάσα πιθανότητα είναι ο κύριος σεισμός.

Ο ίδιος εκτίμησε πως δεν συντρέχει κάποιος κίνδυνος για τον ελληνικό χώρο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: