Ισπανία: Η νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών κλειδί για τη σωτηρία των συντάξεων

Το 2035, ένας στους τέσσερις Ισπανούς θα είναι 65 ετών ή και μεγαλύτερης ηλικίας. «Γι’ αυτό και για να διατηρηθεί το Κρατικό Σύστημα Συντάξεων θα χρειαστεί η ετήσια νομιμοποίηση τουλάχιστον 250.000 μεταναστών ή προσφύγων» δήλωσε σήμερα η πρώην υπουργός Εργασίας και Πρόεδρος της Συμφωνίας του Τολέδο, Μαγδαλένα Βαλέριο.

H πρακτική αυτή εφαρμόστηκε στην Ισπανία σε επτά διαφορετικές περιόδους από το 1991-2004, με τελευταία την περίοδο πρωθυπουργίας του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, όταν νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 800.000 μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα παραμονής ή εργασίας. Το αποτέλεσμα ήταν η οικονομική ενίσχυση των ταμείων της Seguridad Social (του Εθνικού Ασφαλιστικού Συστήματος).

«Η Ισπανία πληρώνει μηνιαίως 10 εκατομμύρια συντάξεις και το 2050 θα έχει φτάσει τις 15 εκατομμύρια συντάξεις τον μήνα» τόνισε η Μαγδαλένα Βαλέριο, Πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής του Pacto de Toledo. Η Συμφωνία του Τολέδο υπογράφηκε το 1995 από το σύνολο των κομμάτων της ισπανικής Βουλής και στόχο έχει την προστασία του Εθνικού Συστήματος Συντάξεων. Από το 1999 το Κοινοβούλιο διαθέτει την Επιτροπή του Pacto de Toledo, η οποία κάθε πέντε χρόνια αναλύει στοιχεία, επεξεργάζεται μελέτες και προτείνει σχετικές αναθεωρήσεις όπου απαιτούνται. Θεωρείται από τις πιο ισχυρές επιτροπές της Βουλής και απολαμβάνει την στήριξη όλων των ισπανικών κομμάτων.

Το 2020, το αίτημα νομιμοποίησης μεταναστών επανέρχεται — αυτή τη φορά και από την πλειοψηφία των ΜΗ.ΚΥ.Ο. που δρουν στην Ισπανία και υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 800.000 μετανάστες διαμένουν παράνομα στην χώρα. Οι ΜΗΚΥΟ αφενός υποστηρίζουν ότι αν οι παράνομοι μετανάστες νομιμοποιηθούν τότε θα έχουν πρόσβαση και δικαίωμα στις κρατικές παροχές και δεν θα ζουν σε ακραίες συνθήκες αποκλεισμού. Αφετέρου, τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας κατατάσσουν την Ισπανία ως μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο με γηραιό πληθυσμό. Εξ ου και  η ανάγκη διατήρησης του Συστήματος Συντάξεων που εμφανίζεται να είναι πλέον επιτακτική, όπως τονίζεται και από την κοινοβουλευτική Επιτροπή της Συμφωνίας του Τολέδο.

Στην Ισπανία των περίπου 47 εκατομμυρίων πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 6,5 εκατομμύρια είναι αλλοδαποί που ζουν και εργάζονται στην χώρα. Οι χώρες προέλευσής τους είναι  αρχικά το Μαρόκο 11,66%, η Ρουμανία 10,20% και τρίτο το Εκουαδόρ 6,80%, (στοιχεία του 2019). Ακολουθούν: Κολομβία, Μ. Βρετανία, Αργεντινή, Γαλλία, Βενεζουέλα, Γερμανία, Περού, Κίνα, Ιταλία, κ.λπ.

Ανταπόκριση από Μαδρίτη — Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος