Ισπανία: Λίγο πριν από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών (Ανταπόκριση)

Στην Ισπανία λένε ότι “όποιος κατακτήσει τη Μονκλόα κερδίζει τις εκλογές”. Δηλαδή όποιος ήδη βρίσκεται στο πρωθυπουργικό Μέγαρο της Μονκλόα πάντα έχει το πλεονέκτημα στις εκλογές. Ο Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται στη Μονκλόα από το καλοκαίρι του 2018, σχεδόν 8 μήνες. Αρκετούς για να προχωρήσει σε μία σειρά μέτρων – η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πέρασε πάνω από 1000 ευεργετικά μέτρα για την ισπανική κοινωνία παρά τη σύντομη διάρκειά της. Οι προϋπολογισμοί του 2019 που καταψηφίστηκαν θεωρούνται οι πρώτοι μετά-κρίσης προϋπολογισμοί με έντονο κοινωνικό προφίλ και πλήθος ρυθμίσεων και παροχών. Προετοιμάστηκαν σε αγαστή συνεργασία με τις τεχνικές επιτροπές των Ουνίδος Ποδέμος, συνεργασία που τονίστηκε ιδιαίτερα από την υπουργό Οικονομικών που τους παρουσίασε στη Βουλή. Καταψηφίστηκαν όμως, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το περιεχόμενό τους δεν θα πρωταγωνιστήσει στην προεκλογική εκστρατεία, που ήδη έχει ξεκινήσει.

Οι πρόωρες εκλογές είναι πάντα ένα στοίχημα. Και κάθε πρωθυπουργός όταν τις προκηρύσσει θα πρέπει να υπολογίζει ότι θα τις κερδίσει κιόλας. Ο Πέδρο Σάντσεθ κατηγορήθηκε πολλές φορές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι παρότι είχε υποσχεθεί αμέσως μετά την πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι ότι θα προκήρυσσε εκλογές άμεσα, εντούτοις δεν το έκανε. Προσπάθησε με κάθε τρόπο να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορούσε. Έκανε πέντε φορές τον γύρο της γης ταξιδεύοντας παντού και χτίζοντας την εικόνα του, καλλιεργώντας επαφές και διεθνή υποστήριξη. Πίσω στην Ισπανία η κυβέρνησή του δούλευε ασταμάτητα και με ιδιαίτερη επιτυχία στην  επικοινωνιακή πολιτική.   Το παρατσούκλι του ήταν ” Ο κόμης του Φάλκον” αφού δεν κατέβαινε σχεδόν ποτέ από το πρωθυπουργικό αεροπλάνο ή το ελικόπτερο. Συχνά η αντιπολίτευση τον κατηγορούσε πως μετά από τόσες επίσημες επισκέψεις σε όλο τον κόσμο ήταν καιρός να πραγματοποιήσει και επίσημη επίσκεψη στην… Ισπανία! Το προγραμμά του των οκτώ μηνών ούτε κατ´ ελάχιστον δεν αντιστοιχεί στο περιορισμένο πρόγραμμα ετών του Ραχόι αλλά και όλων των προγενέστερων πρωθυπουργών.

Η προκήρυξη εκλογών τον ερχόμενο Απρίλιο και όχι τον Μάιο θα βοηθούσε στην πρόωρη κινητοποίηση και των τοπικών αρχόντων του PSOE που θα εργαστούν για την ιδέα “των καλύτερων προϋπολογισμών της τελευταίας δεκαετίας” και το γεγονός ότι δεν υπέκυψε στις πιέσεις των Καταλανών αποσχιστών προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη τους στην ψηφοφορία. Θα εμφανιστεί ως ο εγγυητής της ενότητας της Ισπανίας και ο υποστηρικτής του Συντάγματος και της νομιμότητας . Επιπλέον μένοντας στη Μονκλόα ως πρωθυπουργός όλους αυτούς τους μήνες, μπόρεσε να παρουσιάσει έργο και να δει στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του να προηγείται  έναντι του Λαϊκού Κόμματος. Εκείνο όμως που περισσότερο θα χρειαστεί είναι η κινητοποίηση του αριστερού ακροατηρίου το οποίο όπως αποδείχθηκε και στις εκλογές της Ανδαλουσίας δεν βρίσκεται στις καλύτερες στιγμές του.

Δημοσκοπήσεις 

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων τοποθετεί  πρώτο το σοσιαλιστικό κόμμα με ποσοστό περίπου 24% των ψήφων ακολουθεί το Λαϊκό Κόμμα με 21%, οι Θιουδαδάνος με 18% οι Ουνίδος Ποδέμος με 15% και η Βόξ με 11%. Μετά τους τέσσερις πρωταγωνιστές ως τώρα, στο προσκήνιο ενσκήπτει και το ακροδεξιό κόμμα Βοξ.

Η μεγαλύτερη σούμα γίνεται από τα κόμματα της δεξιάς. Λαϊκό Κόμμα, Θιουδαδάνος και Βόξ φθάνουν το 49%. Δηλαδή τρεις ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016. Η άλλη σούμα , αυτή της αριστεράς,  δηλαδή Σοσιαλιστικό Κόμμα και Ποδέμος μένει κάτω από το 40% και χάνει περίπου τέσσερις μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές. Η στροφή προς τη δεξιά έχει ως αιτία τη διαρροή ψηφοφόρων από το Σοσιαλιστικό Κόμμα προς τους Θιουδαδάνος. Είναι άλλωστε αυτός ακριβώς ο λόγος για τον οποίο ο Άλμπερτ Ριβέρα επικεφαλής του κόμματος δεν θέλει καμία φωτογραφία με το ακροδεξιό Βόξ. Οι Θιουδαδάνος φλερτάρουν τόσο με το κέντρο, όσο και με τη δεξιά. Προσπαθούν να προσελκύσουν ψηφοφόρους από όπου τους βολεύει. Παρόλ αυτά το «μοντέλο της Ανδαλουσίας» κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το μοντέλο του μετεκλογικού σκηνικού. Στην Ανδαλουσία υπεγράφη χωριστή συμφωνία μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και Θιουδαδάνος και μία δεύτερη μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και Βόξ η οποία όμως δεν συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση. Και εκεί οι Θιουδαδάνος δεν ήθελαν στο κάδρο να είναι μαζί με τη Βοξ όμως τελικά τα τρία κόμματα είναι μαζί.

Αν τώρα αυτός ο μέσος δημοσκοπικός όρος επιβεβαιωθε,ί τότε σε έδρες οι Σοσιαλιστές θα εξασφάλιζαν 105 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα 86, οι Θιουδαδάνος 65 , οι Ποδέμος 41 και η Βόξ 26.

Στα χέρια του Σάντσεθ βρίσκεται και πάλι η λύση. Η συμμαχεί με τους Ποδέμος και τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα που τον στήριξαν το περασμένο  καλοκαίρι και κέρδισε την πρόταση μομφής κατά του Ραχόι. Η συμμαχεί με τους Θιουδαδάνος.

Για την ώρα η μόνη σίγουρη ημερομηνία προεκλογικής εκδήλωσης είναι η 19η Φεβρουαρίου καθώς ο Ισπανός πρωθυπουργός θα κάνει την παρουσίαση του βιβλίου του « Εγχειρίδιο αντίστασης» ( εκδόσεις Península) στο οποίο περιγράφει την πολιτική του πορεία ως τη στιγμή που προσγειώθηκε στη Μονκλόα.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος