Φωτο SOS Mediterranee

Δύο πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων θα επιτραπεί τελικά να αποβιβάσουν 121 πρόσφυγες και μετανάστες που διέσωσαν στη Μεσόγειο σε δυο λιμάνια της Σικελίας, μετέδωσαν χθες ιταλικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Το «Alan Kurdi», το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Eye, διέσωσε συνολικά 84 ανθρώπους σε δύο επιχειρήσεις την Πέμπτη. Οι 61 εναπομείναντες στο σκάφος – έπειτα από αρκετές αποβιβάσεις – θα επιτραπεί να κατέβουν στο λιμάνι της Μεσσήνης, στη βορειοανατολική Σικελία.

Το «Ocean Viking», των μη κυβερνητικών οργανώσεων Μεσόγειος SOS και Γιατροί Χωρίς Σύνορα, θα επιτραπεί εξάλλου να αποβιβάσει 60 μετανάστες που διέσωσε σε θαλάσσια περιοχή 60 ναυτικά μίλια (111 χιλιόμετρα) βόρεια των ακτών της Λιβύης στο λιμάνι του Ποτσάλο, στο νότιο τμήμα του νησιού.

Από την πλευρά της η ΜΚΟ προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία.

Ο συντονιστής της επιχείρησης διάσωσης με ανάρτησή του στο twitter τονίζει την ανάγκη για άμεσες ενέργειες για την ανακούφιση όλων αυτών των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή απλά συνωστίζονται στο κατάστρωμα του πλοίου, καθώς «η επιδείνωση των των καιρικών συνθηκών θα παρατείνει την άσκοπη ταλαιπωρία των επιζώντων που έχουν ήδη υποφέρει πολύ».

Ενεργοποίηση του μηχανισμού ανακατανομής στα ευρωπαϊκά κράτη

Ιταλικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA, μετέδωσαν επικαλούμενα το υπουργείο Εσωτερικών πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε τον μηχανισμό ανακατανομής των μεταναστών σε ευρωπαϊκά κράτη και ότι οι κυβερνήσεις άλλων χωρών-μελών της ΕΕ, ιδίως αυτές της Γερμανίας και της Γαλλίας, επέδειξαν «τη βούληση να υποδεχθούν» μέρος των μεταναστών που αναμένεται να αποβιβαστούν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: