Παραλία στην Ιταλία (ΕPA)
Παραλία στην Ιταλία (ΕPA)

Σχεδόν 2 μήνες μετά το πέρας του εγκλεισμού και με τον ερχομό της καλοκαιρινής σεζόν, οι Ιταλοί έσπευσαν να επιστρέψουν στην καθημερινότητα. Πολλοί ένιωσαν την ανάγκη να πάνε διακοπές. Χάρη στο οικογενειακό κρατικό επίδομα που φτάνει και τα 500 Ευρώ για την προώθηση του εσωτερικού τουρισμού, πολλοί Ιταλοί ήδη άφησαν τις πόλεις για… βουνά και παραλίες. Στην γενικότερη καλοκαιρία που επικρατεί στην χώρα τις τελευταίες εβδομάδες με ελάχιστες εξαιρέσεις, πολλές παραλίες γέμισαν με πλήθος κόσμου, ειδικά αυτές κοντά στις μεγάλες πόλεις και κατά την διάρκεια των σαββατοκύριακων. 

Αν και υπάρχουν σαφείς εντολές για αποστασιοποίηση, γενικότερα η εικόνα στις παραλίες αλλάζει. Οι περισσότεροι Ιταλοί φαίνεται να θέλουν να τηρήσουν τα απαιτούμενα αποστασιοποιητικά μέτρα στις πόλεις, αλλά εμπράκτως παρατηρείται συνωστισμός και απουσία μασκών σε πολλές παραλίες σε όλη την επικράτεια. Από την Σικελία έως και την Λιγούρια, πλήθος κόσμου κατέκλυσε τις παραλίες το περασμένο σαββατοκύριακο, σχεδόν αψηφώντας την ύπαρξη του ιού.

Στα περισσότερα παραθαλάσσια θέρετρα απαιτείται να γίνει κράτηση μέσω ιστοσελίδας ή ηλεκτρονικής εφαρμογής, με συχνούς ελέγχους και πρόστιμα για όποιον δεν τηρεί τους κανόνες σε παραλίες της Ancona και του όμορφου Cilento, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες μέρες

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι πως οι Ιταλοί φοβούνται ένα νέο lockdown για οικονομικούς παρά υγειονομικούς λόγους. Παρόλα αυτά η προσαρμογή στα νέα δεδομένα στις παραθαλάσσιες περιοχές φαίνεται να δυσκολεύει. Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο υπάρχει μέγιστη επιφυλακή ειδικά στις πολυσύχναστες παραλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ιδανικά hot spot για τη διάδοση του κορονοϊού. 

Ιδιαίτερη προσοχή, για παράδειγμα, δίνεται στην παραλία του Jesolo, η κοντινότερη στα Αυστριακά σύνορα, η οποία προσελκύει χιλιάδες ξένους τουρίστες κάθε χρόνο. Η δυνατότητα έξαρσης του ιού εν μέσω διακοπών τρομάζει τους ειδικούς, οι οποίοι και φοβούνται πως θα πάνε χαμένοι οι κόποι και οι θυσίες του πρώτου εγκλεισμού.

(ανταπόκριση από Ιταλία Κρίστιαν Μαυρής)

Μοιράσου το άρθρο: