Έλεγχος θερμοκρασίας σε αεροδρόμιο (πηγή: ilriformista.it)
Έλεγχος θερμοκρασίας σε αεροδρόμιο (πηγή: ilriformista.it)

Πριν από λίγες μέρες η Ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera χαρακτήρισε την Ιταλία ‘περικυκλωμένη από κρούσματα’. Κάτι το οποίο, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, τελικά δεν ήταν υπερβολή. Με μέσο όρο 7 θετικούς ανά 100.000 κατοίκους, η Ιταλία φαίνεται να είναι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που κατατάσσονται καλύτερα όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, ειδικά σε σχέση με χώρες όπως την Ισπανία (σχεδόν 90) και την Βοσνία και Ερζεγοβίνη (πάνω από 130).

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλαν οι Ιταλοί ώστε να πέσει η καμπύλη του πρώτου μεγάλου κύματος, σήμερα φαίνεται πως ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος προέρχεται από τους νέους, με την μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων να έχει πέσει από τα 80 – που ήταν εν μέσω πανδημίας – στα 38 σήμερα.  

Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα κυρίως σε απόφοιτους λυκείου που είχαν περάσει τις διακοπές τους σε διάφορες χώρες της Μεσογείου. Πάνω από 50 άτομα που είχαν περάσει τις διακοπές τους σε Ελλάδα, Μάλτα, Κροατία και Ισπανία βρέθηκα θετικοί στον κορονοϊό. Και πάνω σε αυτές τις χώρες συγκεντρώνεται η προσοχή των υγειονομικών φορέων της Ιταλίας.

Η αποφυγή ενός σφοδρού δεύτερου κύματος, αλλά και μία ενιαία διαχείριση της επιχείρησης ελέγχου των κρουσμάτων, υποχρεώνει την Κυβέρνηση να υποβάλει το τεστ σε όλους όσους καταφθάνουν από Ελλάδα, Μάλτα, Ισπανία και Κροατία. Σε περίπτωση που ο ταξιδιώτης βρεθεί θετικός στον CoViD-19 τότε υποχρεούται σε 14ήμερη καραντίνα

Σημειωτέον, η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μόλις ώρες από την ανεξάρτητη κίνηση κάποιων περιφερειών. Για παράδειγμα, η περιφέρεια της Emilia-Romagna ήδη είχε υποβάλει υποχρεωτικό τεστ για τους εισερχόμενους από τις παραπάνω χώρες, ενώ η Puglia και η Campania ήδη είχαν αποφασίσει να θέσουν τους ταξιδιώτες σε 14ήμερη καραντίνα. 

Επίσης, προκάλεσε αίσθηση η δήλωση ενός 19χρονου της Τοσκάνης, μέλος μιας παρέας 7 ατόμων που βρέθηκε θετική κατά την διάρκεια της επιστροφής στην Ιταλία, πως στην Κέρκυρα κανείς δεν φορούσε μάσκα και έτσι την έβγαλαν και αυτοί

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως η πρώτη εικόνα που εισπράττει κανείς από αντιδράσεις στα social media είναι πως οι Ιταλοί θεωρούν υπεύθυνους τους νέους για τα κρούσματα λόγω απερισκεψίας και έλλειψης μασκών κατά την διάρκεια συνωστισμού και πάρτι, κάτι που μάλιστα συμβαίνει και εντός της χώρας από την χαλάρωση των μέτρων σε ανοιχτούς χώρους και clubs. Μάλιστα η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει την πρόσβαση σε πλατείες και δημόσιους χώρους. Γνώμονας – η αποφυγή του συνωστισμού και της μετάδοσης στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Με την επιστροφή των Ιταλών τουριστών από τις διακοπές τους, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις.


Ανταπόκριση-Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής

Μοιράσου το άρθρο: