Για ιστορική στιγμή για όλη την περιοχή της Μεσογείου έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τη μονογραφή του καταστατικού του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου East Med, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε υπουργική σύνοδο στην Αίγυπτο.

 

«Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ συμφώνησαν, ότι το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ειρήνη και όχι για τη δημιουργία συγκρούσεων», τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με βάση το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα πρέπει να αποδέχονται όλες οι χώρες της περιοχής.

Για ακρογωνιαίο λίθο στην ιστορία της περιοχής και για παράδειγμα συνεργασιών, έκαναν λόγο οι υπουργοί της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Συγκεκριμένα, ο «οικοδεσπότης» της συνάντησης, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Μόλα, μίλησε για «έναν ακρογωνιαίο λίθο στην ιστορία της περιοχής μας που μας κάνει να συνεργαστούμε για το καλό των λαών μας».

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, τόνισε ότι « με τη μονογραφή του καταστατικού του East Med Gas Forum, έχουμε μπροστά μας ένα παράδειγμα, για το πώς μπορούν οι διάφορες χώρες, ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες, να ακολουθήσουν συμμαχίες για το καλό των λαών της περιοχής».

«Το Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί παράδειγμα συνεργασιών για το καλό της περιοχής», επεσήμανε με τη σειρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς. Η επόμενη Υπουργική Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: