Κ. Ρακέτε: Διάσωση στη θάλασσα δεν είναι ποινικό αδίκημα (video)

Δικαστήριο της πόλης Αγκριτζέντο της Σικελίας κρίνει την τύχη της 31χρονης ακτιβίστριας- πλοιάρχου Καρόλα Ρακέτε που συνελήφθη όταν “έδεσε” στην Λαμπεντούζα για να αποβιβαστούν 42 μετανάστες, έπειτα από δύο εβδομάδες μεσοπέλαγα. Για την απελευθέρωση της γυναίκας – συμβόλου αντίστασης στην αντιμεταναστευτική πολιτική του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, έχει συγκεντρωθεί από δωρεές περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

“Η συνδρομή σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι συμβατική υποχρέωση των κρατών, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη.

Εάν το ιταλικό δικαστήριο την κρίνει ένοχη, θα της επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως 10 έτη, κατηγορούμενη ότι εμβόλισε ταχύπλοο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, ενθάρρυνε την παράνομη μετανάστευση και αντιστάθηκε κατά της αρχής επειδή δεν σταμάτησε το σκάφος της κατόπιν εντολής των ιταλικών αρχών.

Οι υποστηρικτές της καπετάνιου του Sea-Watch 3, της Καρόλα Ρακέτε, συγκέντρωσαν πάνω από 1 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τα νομικά έξοδα, καθώς η Γερμανίδα ναυτικός συνελήφθη το Σάββατο επειδή ελλιμένισε το πλοίο στη Λαμπεντούζα με επιβάτες 42 πρόσφυγες, προσκρούοντας σε ένα σκάφος του ιταλικού Λιμενικού.

Οι προσωπικότητες της γερμανικής τηλεόρασης Γιάν Μπόμερμαν και Κλάας Χέφερ-Ουμλάουφ συγκέντρωσαν το βράδυ της Κυριακής πάνω από 620.000 ευρώ. Μια εκστρατεία που ξεκίνησε στην Ιταλία, απέδωσε πάνω από 400.000 ευρώ, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Μπόμερμαν, που γνωρίζει από διπλωματικές συγκρούσεις, ανέφερε στο YouTube: “Είμαστε πεπεισμένοι ότι κάποιος που σώζει ζωές δεν είναι εγκληματίας. Όποιος σκέφτεται διαφορετικά, απλά κάνει λάθος.”

Η 31χρονη Ρακέτε απολογήθηκε για το ότι έδεσε το πλοίο πολύ κοντά στο περιπολικό του Λιμενικού, σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Τόνισε πάντως ότι δεν μετάνιωσε για την απόφασή της να μεταφέρει “εξαντλημένους και απελπισμένους ανθρώπους” στο έδαφος της Λαμπεντούζα.

“Σίγουρα δεν ήθελα να χτυπήσω το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού “, είπε. “Δεν ήταν πρόθεσή μου να θέσω σε κίνδυνο κανέναν”.

Οι 42 μετανάστες έλαβαν άδεια να αποβιβαστούν και ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο ή την Πορτογαλία. Η Γαλλία προσφέρθηκε να δεχθεί 10 από τους πρόσφυγες, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης Γκέρντ Μίλερ κάλεσε την ΕΕ να στηρίξει την Ρακέτε. “Η καπετάνιος του Sea-Watch ενήργησε υπό πολύ δύσκολες περιστάσεις”, δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. “Κατά συνέπεια, αναμένω από τις Βρυξέλλες να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωσή της.”

Την Κυριακή, ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ προέτρεψε την Ιταλία να μην αντιμετωπίσει την Ρακέτε ως εγκληματία. “Η Ιταλία είναι ένα εκ των ιδρυτικών κρατών της ΕΕ. Γι’ αυτό αναμένουμε να αντιμετωπίσει διαφορετικά μια περίπτωση σαν αυτήν”, δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος στη δημόσια τηλεόραση ZDF.

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Μαρία Αλεξάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος