Ως και 1.500 ασυνόδευτοι – ανήλικοι πρόσφυγες, που παρά την επιχείρηση «εκκένωσης και ισοπέδωσης» της παραγκούπολης του Καλαί, απέμεναν σε εμπορευματοκιβώτια, απομακρύνονται με λεωφορεία και προορισμό «60 ειδικά κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία».

Τρία λεωφορεία, αναχώρησαν από το πρωί, ενώ θα χρησιμοποιηθούν συνολικά 30 για τη μεταφορά των ανηλίκων που δεν επιλέγουν τον προορισμό τους, αλλά μπορούν να επιλέξουν «με ποιον θέλουν να ταξιδέψουν και με ποιον θέλουν να μείνουν στο κέντρο».

Οι ανήλικοι ενημερώθηκαν χθες για την επιχείρηση μεταφοράς τους με ανακοίνωση της νομαρχίας, η οποία εκδόθηκε σε εννέα γλώσσες.

Ωστόσο, την Τρίτη το βράδυ τα ΜΑΤ επενέβησαν καθώς ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ νεαρών Χριστιανών προσφύγων από την Ερυθαία και Μουσουλμάνων εφήβων από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία περίπου 100 νέοι συγκρούστηκαν με μαχαίρια κοντά σε «αυτοσχέδια εκκλησία». Η μικρή εκκλησία, όπως και δύο τεμένη, δεν έχουν γκρεμιστεί «προκειμένου να επιτραπεί στους ανήλικους που βρίσκονται στην περιοχή να προσέρχονται», επισήμανε η νομαρχία του Πα ντε Καλαί.

Οι γαλλικές αρχές δεν θα ασχολούνται εφεξής με νέες αιτήσεις για μεταφορά ανηλίκων από το Καλαί, στη Βρετανία, τονίζεται σε όλες τις ανακοινώσεις, ενώ Βρετανοί αξιωματούχοι βρίσκονται ήδη σε κέντρα υποδοχής της Γαλλίας, όπως δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην εφημερίδα La Voix du Nord, καλώντας παράλληλα το Λονδίνο να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες.

Βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για την επανένωση οικογενειών, όσοι ανήλικοι πρόσφυγες έχουν οικογένεια στη Βρετανία δικαιούνται να πάνε στη χώρα. Άλλοι ελπίζουν να επωφεληθούν από τη βρετανική νομοθεσία που προβλέπει την προστασία των «ευάλωτων» προσφύγων.

Περίπου 300 ανήλικοι από τη «ζούγκλα» έχουν καταφέρει να μεταφερθούν στις «απέναντι ακτές», στη Βρετανία.

ΠΗΓΗ:BBC,ΑΠΕ- ΜΠΕ
Σχετική είδηση:Γαλλία: Έκλεισε το Καλαί και οι πρόσφυγες συνέρευσαν στο Παρίσι

Σχετική είδηση:«Η Βρετανία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τα ασυνόδευτα παιδιά του Καλαί»

Μοιράσου το άρθρο: