Κατακραυγή στη Γαλλία από τη βίαιη σύλληψη ενός μαύρου μουσικού από αστυνομικούς

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι αστυνομικοί για τον άγριο ξυλοδαρμό μαύρου μουσικού παραγωγού στη Γαλλία. Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας, ενώ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Την Πέμπτη, το γαλλικό σάιτ «Loopsider» δημοσίευσε ένα βίντεο αυθαίρετης αστυνομικής βίας που σόκαρε -σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ- τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, την κοινή γνώμη αλλά και στελέχη των αστυνομικών δυνάμεων.

Αυτή η τελευταία υπόθεση αστυνομικής βίας συμπληρώνει μια σειρά απο συμβάντα που θέτουν τη γαλλική αστυνομία στο στόχαστο για υπερβάλλοντα ζήλο ή/και ρατσισμό ή/και επίθεση κατά του Τύπου.

Στις 21 Νοεμβρίου, ο Μισέλ Ζεκλέρ – Μichel Ζecler-, παραγωγός μουσικής, πλησίαζε στο στούντιο ηχογράφησης του όταν αντιλήφθηκε τρεις αστυνομικούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή δεν φορούσε την υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους μάσκα που ισοδυναμεί με πρόστιμο 135 ευρώ, μπήκε γρήγορα στο στούντιο του, στο 17ο διαμέρισμα του Παρισιού.
Οι 3 αστυνομικοί, οι οποίοι τον ακολούθησαν και παράνομα εισχώρησαν σε ιδιωτικό χώρο, άρχισαν να τον χτυπούν με βία και να τον βρίζουν με ρατσιστικές βρισιές. Ο ξυλοδαρμός του καταγράφηκε απο κάμερα εσωτερικής παρακολούθησης.

Εννέα καλλιτέχνες που δούλευαν σε άλλο όροφο άκουσαν τις κραυγές του και πήγαν να τον βοηθήσουν. Οι τρεις αστυνομικοί εγκατέλειψαν το στούντιο και κάλεσαν ενισχύσεις. Μόλις έφθασαν, πέταξαν δακρυγόνα στον εσωτερικό του κτιρίου, έβγαλαν τον Μισέλ Ζεκλέρ έξω και ενώ εκείνους τους επαναλάμβανε ότι ήταν δικό του το στούντιο κι οτι δεν είχε κάνει τίποτα. Ωστόσο εκείνοι δεν του έδωσαν σημασία και άρχισαν να τον χτυπούν και πάλι. Μετά από λίγη ώρα έβγαλαν έξω και τους εννέα καλλιτέχνες που βοήθησαν τον παραγωγό μουσικής και άρχισαν να χτυπούν και αυτούς, αλλά μόλις αντιλήφθηκαν ότι τους μαγνητοσκοπούσαν σταμάτησαν.

“Με αποκάλεσαν βρομοαράπη πολλές φορές την ώρα που με γρονθοκοπούσαν”, κατήγγειλε το θύμα, ο Μισέλ Ζεκλέρ, ο οποίος κατέθεσε μήνυση στη Γενική Επιθεώρηση της Γαλλικής Αστυνομίας (IGPN).

Με τη δημοσίευση του βίντεο, πρώτη αντέδρασε η αντιπολίτευση. Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Μακρόν κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράρ Νταρμανάν στο Ελιζέ αλλά ήδη μέλη της κυβέρνησης έστελναν μηνύματα στο Twitter εκφράζοντας την αποδοκιμασία τους.

Το βράδυ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιποντ-Μορέτι παραδέχτηκε ότι ο μουσικός παραγωγός είχε δίκιο, καθώς υπήρχαν καταγεγραμμένα τα γεγονότα από βιντεοκάμερες. Τέσσερις απο τους αστυνομικούς τέθηκαν σε αργία. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανίν αποφάσισε την “ανάκληση” των 4 αστυνομικών, που ισοδυναμεί με απόλυση.

Την περασμένη εβδομάδα, γύρω στους 100 μετανάστες εκκενώθηκαν με ιδιαίτερη βία απο την Πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι και δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση απο αστυνομικούς χωρίς αιτία.

Παράλληλα υπερψηφίστηκε ο νόμος “Συλλογικής Ασφάλειας” που περιέχει το αμφιλεγόμενο άρθρο 24 που απαγορεύει την βιντεοσκόπηση αστυνομικών δυνάμεων. Αυτό το άρθρο προκαλεί οργή στους δημοσιογράφους, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαμαρτυρίες απο την Ευρωπαική Ενωση.

Ο Πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ αποφάσισε να ζητήσει γνωμάτευση απο το Συνταγματικό Συμβούλιο και σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για να “ξαναγράψει” αυτό το άρθρο που είναι ιδιαίτερα προβληματικό.

Το Σάββατο έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις εναντίον αυτού του άρθρου και της αστυνομικής βίας.

Ανταπόκριση από Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος