Σκηνές απόλυτης καταστροφής στο Δυρράχιο, με το παραλιακό μέτωπο της πόλης να έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές. Με εντατικούς ρυθμούς κλιμάκια μηχανικών – μεταξύ αυτών Έλληνες – προχωρούν σε αυτοψίες κτηρίων χαρακτηρίζοντας ποια είναι επικίνδυνα και πρέπει να κατεδαφιστούν.
Πενταόροφη πολυκατοικία καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Στα αποκλειστικά πλάνα της ΕΡΤ, καταγράφεται καρέ καρέ η επιχείρηση κατεδαφισης ενός ακόμη ακατάλληλου και επικίνδυνου κτιρίου στην παραλιακή ζώνη του Δυρραχίου. Το ήλεγξε κλιμάκιο Ελλήνων μηχανικών, οι οποίοι στη συνέχεια υπέδειξαν ότι πρέπει άμεσα να κατεδαφιστεί.

Έλληνες μηχανικοί πραγματοποιούν αυτοψία σε κατεστραμμένα κτίρια. Μαζί με κλιμάκια από όλο τον κόσμο υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνδράμουν τους Αλβανούς πολιτικούς μηχανικούς σε μια άνιση μάχη με το χρόνο.

«Οι προδιαγραφές δεν είναι τόσο αυστηρές στην Αλβανία, όσο στην Ελλάδα», τόνισε ο Φώτης Καραγιάννης, πολιτικός μηχανικός, ενώ ο συνάδελφός του Βασίλης Δημόπουλος, αναφέρει ότι: «Οι περισσότερες βλάβες εντοπίζονται στις κακές ενώσεις. Η πόλη του Δυρραχίου έχει χωριστεί σε τέσσερις ζώνες και γίνονται οι έλεγχοι».

Από την Κυριακή έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 400 έλεγχοι σε κτίρια, 150 χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα και 21 έχουν ήδη κατεδαφιστεί.
Την ίδια ώρα, σεισμόπληκτοι που έχουν χάσει τα σπίτια τους αγωνιούν και περιμένουν τους ελέγχους των τεχνικών κλιμακίων.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην παραλιακή ζώνη του Δυρραχίου, όπου εκατοντάδες κτίρια έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές έως και ολοκληρωτική καταστροφή.

Στην πλατεία Κοτζιά

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, βρίσκονται περισσότεροι από 480.000 Αλβανοί πολίτες, που παρακολουθούσαν με θλίψη όσα συνέβαιναν στην πατρίδα τους.

Συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά, πραγματοποιήθηκε στις 19.00 το απόγευμα της Τρίτης 3/12 μπροστά από το δημαρχείο Αθηνών, «αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα του φονικού σεισμού της 26ης Νοεμβρίου, στην Αλβανία», τόνισαν οι συγκεντρωθέντες.

«Ελάτε όλοι, κρατώντας ένα κερί αναμμένο στις μνήμες των 51 αδικοχαμένων ψυχών» αναφέρει στο κάλεσμά του το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών. «Στέλνουμε το πιο δυνατό μήνυμα: Αλβανία, δεν είσαι μόνη».

Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης

Επιμέλεια: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: