Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη. Από την Ισπανία έως την Ελβετία, θερμές αέριες μάζες από τη Σαχάρα ανεβάζουν τον υδράργυρο πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, θέτοντας τις αρχές σε επιφυλακή.

Σε συναγερμό η Γαλλία, καθώς το θερμόμετρο να αναμένεται να ξεπεράσει τους 43 βαθμούς υπό σκιά τις επόμενες ημέρες. Στο Παρίσι, μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων παρέχουν νερό στους αστέγους, ενώ όσοι δεν αναζητούν δροσιά στα σιντριβάνια και στα κανάλια, καταφεύγουν στις κλιματιζόμενες αίθουσες του δήμου.

«Αυτές τις στιγμές, οι άρρωστοι, έγκυες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι οι πιο ευάλωτοι και πρέπει να είμαστε όχι μόνο σε επαγρύπνηση, αλλά σε θέση να επέμβουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα», σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ξυπνούν μνήμες από τον φονικό καύσωνα του 2003, που στοίχισε τη ζωή σε 15.000 ανθρώπους

«Η κόλαση έρχεται», έγραψε στο τουίτερ Ισπανίδα μετεωρολόγος. Με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 42 βαθμούς στη κεντρική και νότια Ισπανία, οι αρχές προειδοποιούν για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών.

Με μία παγωμένη μπύρα ή νερό από τα σιντριβάνια κάτοικοι και τουρίστες αντιμετωπίζουν τις ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στις Βρυξέλλες, όπου ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 32 βαθμούς.

Στη Γερμανία μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς την Τετάρτη, σπάζοντας το ρεκόρ του θερμότερου Ιουνίου που είχε καταγραφεί το 1947 στη Φρανκφούρτη με 38, 2 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου
Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: