Οξύνεται η διπλωματική κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Ολλανδίας και επηρεάζει συνολικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ενδεικτικές του πολεμικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, μετά την Ολλανδική απόφαση για απέλαση Τουρκάλας υπουργού είναι οι σκληρές δηλώσεις Ρούτε και Ερντογάν, αλλά και οι οργισμένες διαδηλώσεις εξω απο τα προξενεία.

Η ΕΕ παγώνει εν μέρει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας, καθώς, όπως τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης, η χώρα κινείται μακριά από την Ευρώπη και ενάντια στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία πρεπει να επιστρέψει στη λογική, ανεφερε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηριζοντας δύσκολη τη συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα της οικονομικής βοήθειας.

Μετά την Ολλανδία και ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν πρότεινε την Κυριακή να αναβληθεί μια προγραμματισμένη γι’ αυτόν τον μήνα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξαιτίας της διπλωματικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία.

Την ίδια ώρα,ο Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε νέες απειλές, λεγοντας πως η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτηρισε την Ολλανδία «πρωτεύουσα του φασισμού».

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης για την απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας και δήλωσε ότι ελπίζει σε μία «αποκλιμάκωση» της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Χάγη και την Αγκυρα.

Να κατευνάσουν τις εντάσεις κάλεσε η Γαλλία την Τουρκία και τα κράτη μέλη της ΕΕ .

Εν τω μεταξύ, πολιτικές αντιδράσεις σημειώθηκαν στη Γαλλία για την παρουσία Τσαβούσογλου στο Μετς της Γαλλιας.

Γιατί πρέπει να ανεχόμαστε στο έδαφός μας δηλώσεις που άλλες δημοκρατίες αρνούνται; Οχι τουρκική προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία», έγραψε στο Twitter η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν κατηγόρησε τον πρόεδρο Ολάντ για ρήγμα «κατά τρόπο κατάφωρο στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη»,την ώρα που παρόμοιες τουρκικές συγκεντρώσεις ματαιώθηκαν σε άλλες χώρες.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η χώρα δεν πρέπει να δέχεται στο έδαφός της καμία παρεκτροπή και καμία επίθεση κατά της δημοκρατίας μας,των συμμάχων μας και των αξιών μας.

Η κυβέρνηση απάντησε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος επικαλέσθηκε την «ελευθερία του συναθροίζεσθαι».

Μοιράσου το άρθρο: