Την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες από τα κράτη-μέλη προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ένατη έκθεση προόδου σχετικά με τα προγράμματα επείγουσας μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Επιτροπής, ο συνολικός αριθμός των μετεγκαταστάσεων ανέρχεται τώρα σε 11.966 (8.766 από την Ελλάδα και 3.200 από την Ιταλία). Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για να διατηρήσουν την επιτευχθείσα πρόοδο και να επιτύχουν τους μηνιαίους στόχους που έθεσε η Επιτροπή για 1.000 μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία και 2.000 από την Ελλάδα.

Η μετεγκατάσταση όλων όσοι είναι επιλέξιμοι στην Ιταλία και στην Ελλάδα είναι δυνατή, αλλά για να γίνει πράξη απαιτείται πολιτική βούληση, δέσμευση και επιμονή από όλα τα κράτη- μέλη, υπογραμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, τόνισε ότι το Μάρτιο αναμένεται να εξεταστεί το θέμα των κρατών – μελών που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ να μετεγκαταστήσουν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία στο έδαφός τους. Η Επιτροπή, πρόσθεσε ότι, εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων, αλλά στην παρούσα φάση θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργήσει η «πολιτική πειθώ», αλλά και η πίεση μεταξύ χωρών-μελών.

Όσον αφορά το πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων, από τον Ιούλιο του 2015 ως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 13.968 επανεγκαταστάσεις σε κράτη-μέλη (από τις συμφωνηθείσες 22.504), κυρίως από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο.

Επανεγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκαν σε 21 κράτη επανεγκατάστασης:Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες, καθώς και οι συνδεδεμένες χώρες Ελβετία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία, έχουν ήδη εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: