Ίσως από τις πλέον δύσκολες ημέρες στην πολιτική καριέρα της Βρετανίδας πρωθυπουργού αποδειχθεί η σημερινή, αφού κρίνεται εν πολλοίς και η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί  στις 16:00 ώρα Ελλάδας, για να εξετάσει το σχέδιο συμφωνίας που έχουν συνάψει οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα. Παρά τις προσωπικές επαφές της με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου  ώστε να πειστούν για την αναγκαιότητα της συμφωνίας, η Τερέζα Μέι αναμένεται να ανακοινώσει στα μέλη του ότι το Λονδίνο θα εφαρμόσει πολλά από τα μέρη του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για μια «μη συμφωνία» Brexit την 1η Δεκεμβρίου, αν δεν επιτευχθεί τελικά συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, ανέφεραν στο μεταξύ οι Financial Times.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων ότι η μη συμφωνία θα είναι το βασικό σενάριο σχεδιασμού για την έξοδο», σύμφωνα με πηγή στο Γουάιτχολ που επικαλείται η εφημερίδα επισημαίνοντας: «Η 1η Δεκεμβρίου συζητιέται ως η ημερομηνία κλειδί για αυτό».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν έχει μόνο τα κύρια  κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν να καταθέσουν τροπολογίες στη συμφωνία Brexit αλλά αντιμετωπίζει και ισχυρές αντιδράσεις εκ των έσω από αρκετούς ευρωσκεπτικιστές  των συντηρητικών που θεωρούν  ότι η συμφωνία  θα μετατρέψει τη Βρετανία σε κράτος «σκλάβο»  σε ότι αφορά την λεγόμενη αποτροπή της επιστροφής σκληρών συνόρων για την Ιρλανδία.

Αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα  του DUP της Β. Ιρλανδίας  στέκεται επιφυλακτική  και δηλώνει ότι θα δει πρώτα τους όρους  και μετά θα αποφασίσει αν θα άρει τη στήριξη  στην κυβέρνηση.

Η προτεινόμενη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή η Βόρεια Ιρλανδία θα χαίρει διαφορετικής αντιμετώπισης, δήλωσε σήμερα Τετάρτη στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC ο βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας Τζέφρι Ντόναλντσον. Ο αντιπρόεδρος του DUP Νάιτζελ Ντόντς επέκρινε και αυτός το σχέδιο συμφωνίας της Μέι.

Χρειάζονται εξαιρετικά λεπτοί χειρισμοί που ίσως και  να αγγίζουν τα όρια του πολιτικού ακροβατισμού από την πλευρά της κας Μέι ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Reuters, BBC

Μοιράσου το άρθρο: