Αυστηρό μήνυμα στέλνουν Αθήνα και Λευκωσία στην Άγκυρα που συνεχίζει την προκλητική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα έχουν ένα κρίσιμο όπως το χαρακτηρίζουν κυπριακές πηγές ραντεβού, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων.

Στόχος δεν είναι άλλος από τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών

Πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει νέες προτάσεις στο Μουσταφά Ακιντζί με στόχο να καθησυχάσει τους τουρκοκύπριους σε ότι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων. Να σημειωθεί πάντως ότι οι τουρκοκύπριοι και ο Μουσταφά Ακιντζί έχουν προτείνει τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής που θα αναλάβει τη διαχείριση των υδρογονανθράκων.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στην αυριανή συνάντηση με τη θέση ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν από εκεί που έμειναν στο Κρας Μοντανά.

Η συνάντηση των δυο ανδρών θα γίνει στις 9. 30 το πρωϊ στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας στην οικία της αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι πολύ πιθανόν, και ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις ο πρόεδρος Αναστασιάδης να συγκαλέσει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο.

Στην γεωπολιτική σκακιέρα της Ν/Α Μεσογείου και στις προκλητικές κινήσεις της άλλης πλευράς είναι προσηλωμένο το βλέμμα Αθήνας και Λευκωσίας, με το Γιαβούζ να συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αναζητώντας φυσικό αέριο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση του με τον Ιταλό ΥΠΕΞ Ε. Μιλανέζι, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το δίκαιο της θάλασσας και τη συνθήκη, βάσει της οποίας οριοθετείται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Νωρίτερα ο Ιταλός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια. Στο επίκεντρο τα ενεργειακά και οι τουρκικές προκλήσεις.

Την «αυξανόμενη και απτή στήριξη» της Ουάσιγκτον για τη δημιουργία «δομημένου τετραμερούς μηχανισμού συνεργασίας» για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το State Department.

Την ίδια ώρα από τα Κατεχόμενα ο Χουλουσί Ακάρ με τη γνωστή επιθετική ρητορική ανέφερε η Τουρκία δεν θα δεχτεί τετελεσμένα σε βάρος των τουρκοκυπρίων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κ. Φασουλάς

Σχετικές ειδήσεις: Μ. Ακιντζί: Κοινή επιτροπή για διαχείριση των υδρογονανθράκων

Μοιράσου το άρθρο: