Η Τουρκία ασκεί πίεση στην Ευρώπη και προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση αυτή η πίεση πρέπει να σταματήσει, δήλωσαν οι περισσότεροι υπουργοί προσερχόμενοι στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ.

Στην κροατική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε άτυπο συμβούλιο υπουργών Άμυνας, στο οποίο συμμετείχε και ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά το πέρας του οποίου ολοκληρώθηκε μια άτυπη τετραμερής σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας-Ιταλίας, με τη συμμετοχή των υπουργών Άμυνας, όπου εξετάστηκαν τρόποι ανάσχεσης των κυμάτων προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία.

«Η Τουρκία χρησιμοποιεί την ανθρώπινη απόγνωση ως μέσο προώθησης της γεωπολιτικής της ατζέντας, δρώντας ως ένας επίσημος κρατικός πλέον διακινητής μεταναστών, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ, σύμφωνα με την οποία οφείλει να συγκρατεί πρόσφυγες στο έδαφός της και να εμποδίζει την παράνομη είσοδό τους σε ελληνικά εδάφη, δήλωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα το άτυπο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια. Ο Έλληνας υπουργός έθεσε στους ομολόγους του την τουρκική συμπεριφορά και τους ελληνικούς σχεδιασμούς για την προστασία των ελληνικών-ευρωπαϊκών συνόρων.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με γεύμα όπου εξετάστηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ακολούθως θα εξεταστούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ανταπόκριση: Νίκος Σταυρουλάκης

Μοιράσου το άρθρο: