Το κόμμα της Λέγκας, που μετέχει στον συνασπισμό που κυβερνά την Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταθέσει στη Γερουσία πρόταση μομφής για να ρίξει την κυβέρνηση και ότι ελπίζει πως η χώρα θα πάει γρήγορα σε πρόωρες εκλογές.

«Αυτοί που χάνουν χρόνο βλάπτουν τη χώρα», αναφέρει η Λέγκα σε δήλωση που εξέδωσε.

Το δεξιό κόμμα του Σαλβίνι ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, πως ο κυβερνητικός συνασπισμός του με το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων κατέρρευσε.

Σε δηλώσεις του ο Ματέο Σαλβίνι είπε πως οποιαδήποτε προσπάθεια για την εγκαθίδρυση ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα ήταν απαράδεκτη και επανέλαβε τις εκκλήσεις του για τη διεξαγωγή νέων εκλογών το ταχύτερο δυνατό.

«Ελπίζω ότι κανένας δεν σκέπτεται να ξεγελάσει τους Ιταλούς, να κερδίσει χρόνο και να εφεύρει μια κυβέρνηση που θα είναι δημοκρατικά απαράδεκτη», δήλωσε ο επικεφαλής της Λέγκας και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, από την πόλη Τέρμολι στις ακτές της Αδριατικής.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ζήτησε από τον ηγέτη της Λέγκα να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή γιατί αποφάσισε να διακόψει το έργο της κυβέρνησης, και τον κατηγόρησε ότι κατασκεύασε την κυβερνητική κρίση, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα υψηλά ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Το κοινοβούλιο έχει κλείσει για το καλοκαίρι και εναπόκειται στον πρόεδρο της Γερουσίας να αποφασίσει πότε θα το ανακαλέσει.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα είναι η μόνη αρχή που μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές.

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στην ιταλική Γερουσία θα συναντηθούν τη Δευτέρα προκειμένου να ορίσουν μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, ανέφερε σήμερα το γραφείο Τύπου της άνω βουλής του ιταλικού κοινοβουλίου.

Εξάλλου, άνοδο καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, εξαιτίας της σοβαρής κυβερνητικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Εξελισσόμενες αρνητικά για την ιταλική οικονομία, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 27 μονάδες βάσης στο 1,814% –σε υψηλό πέντε εβδομάδων και η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τον Μάιο του 2018– πριν υποχωρήσουν οριακά στο 1,7920%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Πρόωρες εκλογές στην Ιταλία ζητά ο Μ. Σαλβίνι

Μοιράσου το άρθρο: