Ενώπιον ενός ολιγομελούς εκκλησιάσματος, που φορούσε λευκά κράνη ασφαλείας, τελέστηκε στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων η πρώτη λειτουργία μετά τη φωτιά που κατέστρεψε το γοτθικού ρυθμού μνημείο πριν από δύο μήνες. Μόλις 30 ήταν οι παρευρισκόμενοι, ενώ μόλις χθες ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανκ Ριστέρ δήλωνε ότι ο Καθεδρικός παραμένει σε επισφαλή κατάσταση, ειδικά ο θόλος.

Η λειτουργία ξεκίνησε στις 18.00 τοπική ώρα σε ένα παρεκκλήσι, που δεν υπέστη ζημιές από την πυρκαγιά της 15ης Απριλίου και διήρκησε μία ώρα.

«Με μεγάλη συγκίνηση βρισκόμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τον καθαγιασμό του καθεδρικού ναού» είπε ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Μισέλ Οπετί, που χοροστάτησε στη λειτουργία.

«Πρόκειται για ένα μήνυμα ελπίδας κι ευχαριστούμε όλους όσοι συγκινήθηκαν απ’ όσα συνέβησαν σε αυτόν τον ναό» υπογράμμισε, προσθέτοντας, λίγο μετά, ότι είναι «λίγο παράξενο» να τελεί την ιερή ακολουθία φορώντας κράνος.

Σε μια πενταετία όρισε την αποκατάσταση ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαιώνοντας ότι και τα γραφειοκρατικά εμπόδια θα ξεπεραστούν για την αξιοποίηση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν και από δεκάδες χιλιάδες δωρητές.

ΠΗΓΗ:AFP,ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: