Με την βαριά καταγγελία ότι το κόμμα έχει καταληφθεί από την «άκρα αριστερά» ο βουλευτής Ιαν Οστιν παραιτήθηκε από το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνοντας ότι το κόμμα είναι διαλυμένο.

Ο Ιαν Οστιν, ο ένατος βουλευτής που παραιτείται αυτήν τη εβδομάδα, δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να ενταχθεί στην Ομάδα των Ανεξάρτητων, που συστάθηκε από οκτώ παραιτηθέντες βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και τρεις του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.
«Δεν θα μπορούσα να ζητήσω ποτέ από τους ανθρώπους της περιφέρειάς μου να κάνουν τον Τζέρεμι Κόρμπιν πρωθυπουργό», είπε. «Το Εργατικό Κόμμα ήταν η ζωή μου, κατά συνέπεια, αυτό ήταν η δυσκολότερη απόφαση που κλήθηκα ποτέ να λάβω, αλλά οφείλω να είμαι ειλικρινής και η αλήθεια είναι ότι έχω ντραπεί για το Εργατικό Κόμμα υπό την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν», δήλωσε ο Ιαν Οστιν στην εφημερίδα Express and Star.

Αναφερόμενος και στο θέμα του αντισημιτισμού στις τάξεις του κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης, ο Ιαν Οστιν δήλωσε αηδιασμένος από την μεταχείριση των Εβραίων βουλευτών που κατήγγειλαν το αντισημιτισμό και εξήγησε ότι «το κόμμα είναι σκληρότερο απέναντι στους ανθρώπους που καταγγέλλουν τον αντισημιτισμό από ό,τι απέναντι στους αντισημίτες».

Ο Ιαν Οστιν είναι βουλευτής από το 2005 και πρώην υπουργός. Υποστηρίζει τη συμφωνία του Brexit, δεν υποστηρίζει την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και αυτό τον απομακρύνει από την Ομάδα των Ανεξάρτητων.
Και η Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει ομάδες βουλευτών στο ίδιο της το κόμμα. Η πρώτη ομάδα θα ψηφίσει την Πέμπτη για καθυστέρηση της εξόδου αν δεν το αποκλείσει η ίδια έως την Τετάρτη. Από την άλλη μεριά υπάρχουν οι λεγόμενοι «σκληροί» του Brexit που απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση εάν αποκλειστεί από την πρωθυπουργό η άτακτη έξοδος.

Σχόλια μελών των Εργατικών για την παραίτηση Όστιν και τον αντισημιτισμό

Αργή χαρακτηρίζει την αντίδραση του Εργατικού κόμματος σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση φαινομένων αντισημιτισμού στους κόλπους του, ο σκιώδης υπουργός των Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ, στενός συνεργάτης του Τζέρεμι Κόρμπιν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η εφημερίδα Evening Standard.

Ο ΜακΝτόνελ ισχυρίζεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να γίνει γρηγορότερο και πιο δυναμικό. «Νομίζω ότι περισσότερο ακούγαμε παρά δρούσαμε. Αυτό είναι το πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις κατηγορίες κάποιων εκ των παραιτηθέντων βουλευτών που επικαλέστηκαν δυσαρέσκεια για τον τρόπο αντιμετώπισης του αντισημιτισμού.

Ωστόσο, μετά τη σημερινή παραίτηση του ένατου μέσα σε μία εβδομάδα βουλευτή των Εργατικών, του Ίαν Όστιν, μέλη του κόμματος, που βρίσκονται κοντά στον ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν, έσπευσαν να σχολιάσουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Όστιν ανήκε στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Και ενώ επικαλέστηκε αντιρατσιστικούς λόγους για να αποχωρήσει, ο ίδιος προέτρεπε στο παρελθόν την παράταξη να παρουσιάσει σκληρότερους νόμους για το μεταναστευτικό.

Για του λόγου το αληθές, ανέσυραν δημοσίευμα της «Mail» το 2014, το οποίο είχε παρουσιάσει προτάσεις του Ίαν Όστιν, στο οποίο υποστήριζε ότι το Εργατικό Κόμμα θα πρέπει να υιοθετήσει σκληρότερη πολιτική, όπως απαγόρευση επιδομάτων στους νέους μετανάστες που δεν έχουν προσφέρει οικονομικά στο βρετανικό σύστημα, δαχτυλικά αποτυπώματα στα σύνορα στο Καλαί και πληρωμή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τους ξένους για την φροντίδα τους.

Ρεπορτάζ: Ευδοξία Λυμπέρη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μοιράσου το άρθρο: