ΕΕ: “Πάγωμα” των διαπραγματεύσεων με Τουρκία-Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Τουσκ (video)

Αθήνα και την Λευκωσία εντείνουν τις διπλωματικές τους κινήσεις για να εξασφαλιστεί μία ισχυρή στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους και να ληφθεί μια απόφαση επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα σε περίπτωση που έχει όντως προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.O Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όπου ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός τόνισε στον κ. Τουσκ ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σήμερα εξάλλου αναμένεται να εκδοθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων το προσχέδιο δήλωσης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το ενδιαφέρον ωστόσο στρέφεται στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με τους Ευρωπαίους να απειλούν την Τουρκία με «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι 28 χώρες- μέλη της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία», όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την αισιοδοξία του ότι αποφασιστικά η ΕΕ θα στείλει ισχυρότερα μηνύματα στην Τουρκία από ό,τι μέχρι σήμερα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. “Αυτό μπορώ να πω είναι και ο στόχος μας και πιστεύω και μετά τη σύνοδο των επτά μελών του Νότου, προδιαγράφεται μια πιο σθεναρή στάση της ΕΕ”, υπογράμμισε.
Ερωτηθείς σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο για την έκτακτη συνεδρία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), στην Ελλάδα, την οποία συγκάλεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “ενόψει της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κρίθηκε από (πλευράς) ελληνικής Κυβέρνησης ότι έπρεπε να υπάρξει η μελέτη όλων εκείνων των απαραιτήτων διαβημάτων που έπρεπε να γίνουν”.
“Ενημερώθηκα, υπήρξε μια μεταξύ μας συνεννόηση ως προς τα βήματα που πρέπει να γίνουν και γίνονται”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως δεν θεωρεί ότι “θα έπρεπε προκληθεί οποιοσδήποτε πανικός”.
Σε ερώτηση κατά πόσον η Κύπρος θα ασκήσει βέτο αν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν είναι ικανοποιητικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε να επιτραπεί “να υπάρξει ο κατάλληλος χειρισμός ανάλογα με τις εξελίξεις”. “Δεν είναι με δηλώσεις ανάλογες με την τουρκική ρητορική που επιτυγχάνεις εκείνο που επιδιώκεις”, υπογράμμισε.
Σε παρατήρηση ότι το κατοχικό καθεστώς βρίσκεται σε πλήρη συγχορδία με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το πώς αντιμετωπίζουν αυτές τις εξελίξεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε, “πότε δεν ήταν”.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγγυητές της ειρήνης και της διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Θα αποτρέψουμε τα όσα συμβαίνουν και ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ήρεμος». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, από το Στεφανοβίκειο του Βόλου κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, των ελικοπτέρων Kiowa-Warrior και Chinook. Τόσο σε δηλώσεις του, όσο και στον χαιρετισμό του ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία για την παραλαβή των ελικοπτέρων, σημειώνοντας ότι «ήταν η καλύτερη οικονομοτεχνική δυνατότητα για τα ελικόπτερα, τα οποία θα προσφέρουν πολλά και θα ενισχύσουν την άμυνα των νησιών μας στις όποιες προκλήσεις υπάρξουν», ενώ υπενθύμισε ότι «η καλή μας σχέση με τις ΗΠΑ δεν περιορίζεται στα λόγια, αλλά φαίνεται και στις πράξεις».

O πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο τονίζοντας ότι είναι η ώρα του διαλόγου. Ο κ. Πάιατ έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Στεφανοβίκειο της Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης από τις ΗΠΑ των ελικοπτέρων Kiowa και Chinook. Ερωτηθείς να σχολιάσει ότι η ΕΕ εξετάζει να λάβει μέτρα εναντίον της βίαιης συμπεριφοράς της Τουρκίας στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Πάιατ απάντησε πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ μοιράζονται την ίδια οπτική για τις εξελίξεις στα ύδατα της Κύπρου και, ειδικότερα, το κοινό μας συμφέρον για την αποφυγή περαιτέρω προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία. «Μίλησα με σαφήνεια για αυτά τα θέματα την περασμένη εβδομάδα στις δημόσιες παρατηρήσεις μου στην Ουάσινγκτον και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά το Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσε την ισχυρή αντίληψη των ΗΠΑ ότι τώρα είναι η ώρα για διάλογο και όχι για περαιτέρω κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες» σημείωσε.

Τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ανέδειξαν στους ομολόγους τους στο Λουξεμβούργο οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα τόνισε, ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην Άγκυρα, ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής.

Εξάλλου, σε άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι «η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο, αλλά δεν παραχωρεί τίποτα που της ανήκει, βάσει του διεθνούς δικαίου. Με σοβαρότητα, νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και εθνική ομοψυχία δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε» και εκτιμά ότι «η αναβάθμιση των προκλήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο δεν φανερώνουν δύναμη, αλλά αδυναμία». Και τονίζει: «Επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος, με συνέχιση της συζήτησης για την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που έχουν συμφωνηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι, μάλιστα, παράδοξο ότι όσοι κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι με τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, αύξησε τάχα την ένταση στην περιοχή, είναι συνήθως οι ίδιοι που μας ασκούσαν κριτική για τη συνέχιση του διαλόγου με τα ΜΟΕ, που αποσκοπούν ακριβώς στην εκτόνωσή της».

«Εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών, είναι απολύτως επιβεβλημένο, Ελλάδα και Κύπρος, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας», δήλωσε από τη Λευκάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος σε άρθρο του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, αναφέρει ότι η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί με δική της ευθύνη εκτός των θετικών ενεργειακών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιμένει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο και να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες {…}. Οι σχέσεις της με το μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς συστήματος δοκιμάζονται, ενώ και στο εσωτερικό μέτωπο της γείτονος οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη έγιναν αφορμή έντασης της εγχώριας αμφισβήτησης {…}. Τα παραπάνω δεδομένα συνηγορούν στο ότι το επόμενο διάστημα η τουρκική τακτική των προκλήσεων και της έντασης θα διατηρηθεί». Παράλληλα σημειώνει ότι «η ΝΔ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για την πορεία που θα είχαν οι εξελίξεις» και πως “οι δηλώσεις δεν αρκούν” και “αν επιμείνει η Άγκυρα στην τακτική των προκλήσεων η ευρωπαϊκή απάντηση οφείλει να είναι συντεταγμένη και ουσιαστική, όπως είχε διαμηνύσει και στους εταίρους μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης”, είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Μπροστά στην τούρκικη επιθετικότητα η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα κάνουν πως δεν βλέπουν ότι οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, ο κίνδυνος ανάφλεξης γενικότερα, έχουν τη σφραγίδα ακριβώς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δηλαδή όλων αυτών που υπονομεύουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή» δήλωσε για την επιθετικότητα της Τουρκίας ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Συνεχίζει τη γεώτρηση ο Πορθητής-Την Πέμπτη ξεκινά και το Γιαβούζ

Στα 3.000 μέτρα βρίσκεται η γεώτρηση του γεωτρύπανου Πορθητής (Φατίχ), δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του στο Finiki 1. Ανακοίνωσε επίσης ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας Γιαβούζ, ξεκινά την Πέμπτη για το σημείο γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα ξεκινήσει εργασίες αρχές Ιουλίου.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολού, από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας των χωρών των G20, o Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι το γεωτρύπανο Φατίχ (Πορθητής) συνεχίζει τη γεώτρησή του στο Finike 1, αναφέροντας ότι το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου. “Αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 3.000 (μέτρα). Στόχος είναι να φτάσει 5 με 5.500 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Έχουμε περίπου 100-120 μέρες δουλειάς. Μέχρι τέλη Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας”, δήλωσε.

Τέλος, ο κ. Ντονμέζ είπε ότι αυτή τη στιγμή το ερευνητικό πλοίο “Μπαρμπαρός” βρίσκεται νοτίως του νησιού συνεχίζοντας τις έρευνές του. Για το Ορούτζ Ρέις που το έχουν ενοικιάσει ανέφερε ότι εργάστηκε για κάποιο διάστημα στη Μαύρη Θάλασσα και τώρα διεξάγει έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος