Μισέλ προς Ερντογάν: Η Τουρκία να σταματήσει τις δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση (video)

Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με δική του πρωτοβουλία σήμερα με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε για ακόμη μία φορά την Τουρκία να αποφύγει δραστηριότητες που τροφοδοτούν εντάσεις. Μάλιστα τόνισε στον Τούρκο Πρόεδρο πως η Ε.Ε βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο και πως επιθυμία της Ένωσης είναι να έχει μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Σαρλ Μισέλ θέλει να προωθήσει πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό την εξεύρεση ειρηνικών και διαπραγματευόμενων λύσεων, όπως είπε νωρίτερα στους δημοσιογράφους Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παραμείνει σε επαφή με όλα τα μέρη, με στόχο οι τρέχουσες διαφορές να επιλυθούν μέσω του διαλόγου.

Γάλλος ΥΠΕΞ: Έχουμε πολλά μέτρα στο τραπέζι και ο Ερντογάν το γνωρίζει

«Το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας», αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργότερα μέσα στον μήνα, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όπως είπε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, ο Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση.

Ο Λεντριάν κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι τη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι»είπε ο Λεντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ο ίδιος, πάντως, αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα και αρκέστηκε να πει πως «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων».

«Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος» σχολίασε, αναφερόμενος στον Ερντογάν.

Καμία διάθεση για αποκλιμάκωση της έντασης δεν φαίνεται να δείχνει η Τουρκία, αντιθέτως, προπαγανδίζει το Ορούτς Ρέϊς και τον πολεμικό της στόλο ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδίδει μαθήματα δημοκρατίας στον Αυστριακό καγκελάριο και την Ευρώπη. Υπό το πρίσμα αυτό οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας στη σύνοδο κορυφής μοιάζουν αναπόφευκτες.

Σε όλα τα μέτωπα η διπλωματική αντεπίθεση

Η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι είναι στο χέρι της Άγκυρας να επιλέξει είτε την οδό της έμπρακτης αποκλιμάκωσης, είτε την οδό των κυρώσεων, με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Σ. Πέτσας: «Μόνο μία διαφορά με την Τουρκία, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών»

“Απαιτείται ψυχραιμία, εγρήγορση και ετοιμότητα από τη δική μας πλευράς και  ενεργοποίηση όλων των διπλωματικών και των άλλων εργαλείων που έχει η Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της αποτρεπτικής της δύναμης- ώστε όλες αυτές οι απειλές να σταματήσουν να εκτοξεύονται και να βρεθεί διέξοδος σε μία ειρηνική διευθέτηση  της μίας και μοναδικής διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας.» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η Άγκυρα κινείται συνεχώς στη ρότα των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα νέο προπαγανδιστικό βίντεο του Ορούτς Ρέις και των φρεγατών που το συνοδεύουν.

Κλιμακώνοντας την ένταση, η Τουρκία προχωρά σε ναυτικές ασκήσεις ανοιχτά της Κύπρου, με τη συμμετοχή και δυνάμεων του ψευδοκράτους.

Έλλειψη αποφασιστικότητας καταλογίζει ο Α. Τσίπρας

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στα εθνικά θέματα κινείται με την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς αποφασιστικότητα και με εμφανή αμηχανία.

Την εκτίμηση ότι η Άγκυρα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να εργαλειοποιήσουν, εκ νέου, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, απειλώντας την Ευρώπη εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η Ευρώπη συνεχίζει να δείχνει στην Άγκυρα την οδό των κυρώσεων, σε περίπτωση που επιμείνει στην εμπρηστική τακτική της στην Ανατολική Μεσόγειο

Κατά της Άγκυρας βάλλει ο Αυστριακός Καγκελάριος

Η Τουρκία χρησιμοποιεί μετανάστες ως όπλο κατά της Ευρώπης και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο έναντι της Ελλάδας, δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας.

Οι δηλώσεις Κουρτς προκάλεσαν την αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες της είναι η παραμορφωμένη ιδεολογία που εκπροσωπεί ο Κουρτς. Αυτή η άσχημη πολιτική που βασίζεται στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία είναι η άρρωστη νοοτροπία της εποχής μας».

Αύριο η συνάντηση Ν. Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Μάλτας

Η Αθήνα διεθνοποιεί συνεχώς τις θέσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα έχει αύριο συνάντηση με τον Μαλτέζο ομόλογό του, Εβαρίστ Μπαρτόλο, δίνοντας έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εν όψει και των κρίσιμων συζητήσεων και αποφάσεων που αναμένονται στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος